Assyrtiko,  Kreikka,  Viinitila

Upea ja uniikki Santorini

Olen pitkään haaveillut matkasta pienelle Kreikan tulivuorisaarelle, Santorinille, joka on kuuluisa upeista ja uniikeista viineistään. Kesäkuun alussa tämä unelma vihdoin toteutui. Santorinin saariryhmä sijaitsee eteläisellä Egeanmerellä. Saaria on yhteensä viisi. Pääsaari Thíra, Thírasia, Néa Kaméni, Palaiá Kaméni sekä Aspronísi. Matkalla majoituimme Kamarín alueella, joka sijaitsee saaren kaakkoisossa. Lisäksi vierailimme myös auringonlaskustaan tunnetussa Oiassa sekä pääkaupunki Firássa.

Kamarín alueen hiekkarantaa

Kesäkuun alku osoittautui ilmaston puolesta ihanteelliseksi. Päivälämpötila pysytteli 25 asteen tuntumassa. Heinäkuu ja elokuu ovat yleensä paljon kuumimpia kuukausia. Santorini tarjoaa hyvin monipuolisen matkailukokemuksen. Loman aikana voit nauttia hiekkarannoista ja rantaelämästä Kamarín tai Perissan alueella. Kaupunkiloman tunnelmaa voit aistia Oian ja Firán kaupungeissa.

Pääkaupunki Firá

Omanlaisen tunnelman tarjosi myös labyrinttikaupungiksi kutsuttu Emporio, jonne matkaoppaamme ei päästänyt meitä yksin seikkailemaan jottemme eksyisi. Hiljainen ja rauhallinen Emporio tarjosi vastakohdan Firán ja Oian turistien täyttämille kujille. Tänne myös lähetetään ihmiset, kun sanotaan, että mene niin kauas kuin pippuri kasvaa, sillä Emporion kujilla todella kasvoi tuoksuvia pippuripuita.

Emporion labyrinttikylä
Pippuripuita

Santorinilla herkutellaan välimeren herkullisilla mauilla. Meidän suosikiksi muodostui Gyros-pitaleivät, jotka maistuivat herkullisilta kuumana rantapäivänä. Näihin Gyros-pitaleipiin oli pitaleivän sisään kääritty kanaa, ranskalaisia, erilaisia kasviksia ja jogurttipohjaista kastiketta. Nämä edulliset ja täyttävät leivät ovat varmasti monelle Kreikan matkaajalle tuttuja.

Kreikkalainen salaatti on myös yksi oma suosikkini ja Santorinilla sain maistaa saaren omaa versiota salaatista, johon kuului fetan lisäksi kapriksia ja maustekurkkua. Viikon aikana herkuttelimme myös jäätelöllä. Erityisesti mieleeni jäi baklavasta tehty jogurttijäätelö. Oiassa maistoimme myös pistaasi gelatoa, josta Oia on erityisen kuuluisa.

Santorinin salaatti

Matkan aikana vierailin kahdella viinitilalla. Santorinilla on lukuisia viinitiloja, joten myös seuraaville matkoille on tarvetta.

Santorini viinialueena

Santorinin viininvalmistuksella on hyvin pitkät perinteet. Matkan aikana vierailin esihistoriallisella Akrotirin kaivauksilla, joissa on löydetty merkkejä viinin valmistuksesta ja kaupankäynnistä. Akrotirin kaupunki oli 1900-1600 luvulla ennen ajanlaskun alkua toiminut minolainen kaupunki, joka tuhoutui tulivuorenpurkauksessa noin 1627 -1600 eaa. Useat tulivuorenpurkaukset ovat tehneet Santorinin maaperästä vulkaanista. Tämä tekee Santorinin viineistä niin ainutlaatuisia. Vulkaaninen maaperä on myös suojellut Santorinin viinejä ympäri maailmaa laajaa tuhoa aiheuttaneelta viinikirvalta (Phylloxera), joka ei viihtynyt vulkaanisessa maaperässä.

Kesät ovat Santorinilla kuumia ja kuivia. Kesällä lämpötilat voivat nousta jopa 40 asteeseen. Talvet ovat leutoja. Talvella lämpötila ei laske nollan alapuolelle.

Santorini on tunnettu viiniköynösten kasvattamisesta kerämäisesti. Tätä korimaista kasvatustapaa kutsutaan nimellä Kouloura. Kyseistä menetelmää ei harjoiteta missään muualla maailmassa. Korimainen kasvatustapa suojaa rypäleitä Santorinin haastavilta ilmasto-olosuhteilta, kuten polttavalta auringolta sekä puhaltavalta tuulelta. Rypäleet saavat kasvaa korin sisällä suojassa. Mitä lähempänä maanpintaa köynökset ovat, sitä paremmin ne ovat suojassa.

Kivet köynösten ympärillä keräävät itseensä päivällä auringon lämpöä, jotka luovuttavat sitä juuristolle. Kivet myös imevät maaperästä sekä merisumusta kosteutta, ja luovuttavat sitä köynöksille. Merisumu onkin tärkeä kosteuden lähde, sillä Santorinilla sataa hyvin vähän.

Santorinilla on useita viinitiloja, joissa on helppo vierailla. Kuljimme tällä kertaa vuokra-autolla sekä taksilla. Viinitiloille järjestetään myös yhteiskuljetuksia ja kiertoajeluita. Keskimäärin yhden tunnin mittainen neljän viinin tasting ja kellari/tilakierros maksoi noin 20-30 €. Viinin kanssa tarjottiin myös pientä suolaista. Tasting kannattaa varata etukäteen varsinkin kesän matkailusesongin aikana, mutta tiloille voi myös mennä vierailulle ja kysyä mahdollista vapaata tasting aikaa.

Rypälelajikkeet

Santorinin tunnetuin lajike on Assyrtiko. Assyrtiko tuottaa hyvin hapokkaita rypäleitä, joista valmistetuilla viineillä on loistava ikääntymispotentiaali. Toinen Santorinin tunnetuin lajike on Athiri. Usein Assyrtikoa sekoitetaan Athirin kanssa. Näin muun muassa Santorinin kuuluisassa makeassa jälkiruokaviinissä, Vinsantossa. Vinsanto valmistetaan auringossa kuivuneista vaaleista rypäleistä. Tämä on yllättävää, koska Vinsanton väri on hyvin tumma, meripihkan ruskea. Paikallisia punaisia lajikkeita ovat Mavrotragano sekä Mandelaria.

Santorinilla valmistetaan myös perinteistä viiniä nimeltään Nykteri. Nykteri, Nykta (tai Nykti) tarkoittaa yötä. Nimi tulee siitä, että rypäleet tähän perinteiseen viiniin kerätään usein ilta/yöaikaan. Perinteestä on sittemmin joustettu, ja rypäleet voidaan poimia myös päivällä. Nykterissä tulee olla vähintään 75 % Assyrtikoa. Viini käy usein myös osittain tammitynnyreissä.

Estate Argyros

Estate Argyros viinitila sijaitsee Kamarin alueella. Vuodesta 1903 toiminnassa ollut tila on suurin yksityinen viinitarhojen omistaja Santorinilla. He omistavat yli 120 ha viinitarhoja. Estate Agyroksen viinitarhat ovat suhteellisen vanhoja. Tarhojen keski-ikä on yli 70-vuotta ja vanhimmat yli kaksi vuosisataa vanhoja. Estate Argyros panostaakin erityisesti vanhoihin viinitarhoihin.

Vanhoista rypäleistä on valmistettu tilalla myös Vinsanto, Late Release, jota kannattaa ehdottomasti maistaa. Tämä huikea Vinsanto on valmistettu kaksisataa vuotta vanhoista Assyrtiko, Athiri ja Aidani rypäleistä. Rypäleitä kuivataan auringossa 12 päivää. Viini käy luonnollisesti ja ikääntyy kolmen vuoden ajan betoniastioissa, sekä 12 vuoden ajan vanhoissa puuastioissa. Viinissä on upea aprikoosihillon, rusinoiden, suklaan ja kahvin aromeja. Makea ja tasapainoinen maku toistaa tuoksun aromit. Upea jäkiruokaviini sellaisenaan nautittavaksi tai lorautettavaksi vaniljajäätelön päälle. Tämä kannattaa ehdottomasti ostaa tuliaiseksi Santorinilta.

Olin varannut tastingin Estate Agyroksen tilalle etukäteen. Tilalle saapuessani sain lämpimän vastaanoton ja sain valita mieluisan pöydän. Tastingissä sain maistaa viittä tilan viiniä, joiden seuraksi tarjoiltiin pientä suolaista ja makeaa. Lopuksi tastingin vetäjä kertoi hieman tilan toiminnasta ja pääsin kurkistamaan myös heidän tuotantotilaansa. Erinomainen vierailu.

Anhydrous

Toinen matkan aikana vierailemistani viinitiloista, Anhydrous sijaitsee pääkaupunki Firassa. Anhydrous tarkoittaa antiikin kreikaksi vedetöntä. Tällä viitataan Santorinin hyvin vedettömään maaperään, jossa maaperä kuin viiniköynöksetkin saavat kosteudensa yöaikaan merisusvasta.

Anhydros tarjosi viiden viinin maistelun, johon kuului myös vierailu kellarissa sekä pientä suolaista. Täältä kannattaa kotiinviemiseksi ostaa Afoura viiniä, joka on 100 % Assyrtiko. Viini kypsyy 12 kuukautta perinteisissä 1000 litran Afoura tammitynnyreissä. 1/3 osaa viinistä kypsyy savi-Amphorasissa. Viinissä on upea kompleksinen tuoksu, josta voi aistia piikiveä, sitrushedelmiä ja hunajaa. Maku on runsaan mineraalinen ja pitkä.

Jos päivä pääkaupunki Firassa on vienyt voimasi, voi Andyhrous viinitilalla rentoutua myös kosmeettisissa hoidoissa. Oenotherapy Lenga valmistaa kosmetiikkaa tilan rypäleistä! Kyseessä on Kreikan ensimmäinen viini & rypäle spa, josta voi ostaa myös tilan rypäleistä valmistettua kosmetiikkaa.

Andyhros tarjosi erilaisen ja myös aika hauskan viinitilavierailun, jossa oppi samalla myös Kreikan historiasta. Myös täällä tastingiin kuului viisi viiniä sekä pientä suolaista.

Santorinin olutpanimo

Myös oluen ystävän ei tarvitse olla Santorinilla kuivin suin. Santorinin Kamarista löytyy olutpanimo, Santorinin Brewing Company, joka valmistaa Aasi nimellä suodattamattomia oluita. Oluet ovat saaneet nimet, kuten Yellow Donkey, Slow Donkey ja Lazy Donkey. Näitä kannattaa ehdottomasti maistaa Santorinin vierailulla.

Santorini on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Pieni saari tarjosi paljon nähtävää ja koettavaa. Viikon aikana sain nauttia niin auringosta, rantalomasta, kulttuurista ja upeista viineistä postikorttimaisemia unohtamatta.