Grüner Veltliner,  Itävalta,  Riesling

Yllättävä Itävalta – Kestävästi tuotettuja viinejä

Osallistuin maaliskuussa Suomen Sommelierit Ry:n tilaisuuteen, jossa tutustuttiin Itävallan klassikoihin; Domäne Wachaun sekä Klosterneuburgin viineihin. Viinejä oli esittelemässä Hartwall Wine Ambassador Asko Mäntymäki sekä Jenny Sternberger. Itävalta on tunnettu erityisesti Grünel Veltliner rypäleistä valmistetuista viineistään, jotka olivat myös tämän tastingin pääosassa. Grüner Veltliner on hyvin monipuolinen rypäle, josta saadaan myös tyylikästä kuohuviiniä.

Grüner Veltliner – hedelmää ja pippuria

Grüner Veltlinerin makupaletti on hyvin moninainen. Usein siinä maistuu moninaiset hedelmät, kuten sitrus,-kivelliset,-sekä trooppiset hedelmät. Grüner Veltlinerin ehkä tunnetuin piirre on kevyt valkopippurisuus, joka on usein maistettevissa viinin loppumaussa. Viinit ovat usein myös hyvin hapokkaita. Hapokkaan rieslingin ystävän kannattaakin kokeilla naapurimaasta tulevaa Grüner Veltlineriä. Kysessä on myös hyvin monipuolinen ruokaviini, jota kannattaa kokeilla erilaisten kasvisruokien, pehmeiden juustojen sekä mausteisten liharuokien parina. Grüner Veltlineristä voit lukea lisää tästä: Kuukauden rypäle: Grüner Veltliner

Stift Klosterneuburg – historiaa hiilineutraalisti

Itävallan itäosassa sijaitseva Klosterneuburg on tunnettu erityisesti sen vanhasta luostaristaan, joka on perustettu vuonna 1114. Kyseessä on myös Itävallan vanhin viinitila. Maaperä on lössipitoinen, joka on Jennyn mukaan omiaan tuomaan Grüner Veltliner viineihin sen ominaisen valkopippurisen maun. Kestävä kehitys on ollut Klosterneuburgin viinitilalla tärkeässä asemassa ja kyseessä on myös Euroopan ensimmäinen hiilineutraali viinitila jo vuodesta 2009. Viinitilalla on lisäksi Itävällan kestävien viinien sertifikaatti Certitied Sustainable Austria.

Stift Klosterneuburg Mathäi Kalssik Brut – En muista juurikaan maistaneeni Grünel Veltlineristä valmistettuja kuohuviinejä, mutta Mathäi oli kyllä todellinen yllätys. Kuohuviini valmistetaan perinteisellä menetelmällä toisen käymisen tapahtuessa pullossa. Viini saa kypsyä pullossa 12 kuukautta. Tuoksussa sitrushedelmiä, omenahilloa sekä hieman yrttisyyttä ja lisäksi aavistus valkopippuria. Maku on kuiva, runsas ja se toistaa tuoksun aromit. Viipyilevä loppumaku. Erinomainen valinta kevään juhliin.

Stift Klosterneuburg Grüner Veltliner – Viini on vegaaninen, sekä hiilineutraali niin kuin muutkin Klosterneuburgin viinit. Viinin kirkastukseen käytetään perunaproteiinia. Tuoksussa on päärynää, sitrushedelmiä sekä hentoa mausteisuutta. Maku on kuiva, myös hapokkuutta löytyy, mutta ei erityisen paljon. Lisäksi maku toistaa tuoksun aromit. Viini on kevyt ja helppo nauttia.

Stift Klosterneuburg Zweigelt – Tässä viinissä on erinomainen hintalaatusuhde. Viini on valmistettu Niederösterreichista Zweigelt rypäleistä, joka on Itävallan viljellyin punainen lajike. Viini on keskitäyteläinen ja hieman Pinot Noirin kaltainen. Tuoksussa punaisia marjoja, kuten kirsikkaa, luumua sekä karpaloa. Maku on runsas ja hapokkuus tuo viiniin ryhtiä. Tanniinit ovat pehmeitä ja loppumaku on pitkä.

Stift Klosterneuburg Patronis – Illan lopuksi pääsimme maistamaan vielä Klosterneuburgin Patronis viiniä magnumpullosta. Tätä viiniä ei ole saatavilla Alkosta. St. Laurent (40%), Zweigelt (40%) ja Merlot (20%) rypäleistä valmistettu sekoiteviini on ikääntynyt 20 kuukautta puutynnyreistä, joista puolet suuria ja puolet käytettyjä barrique tynnyreitä. Patronis luotiin tilan 900-vuotisjuhlien kunniaksi kunnianosoituksena tilan perustajille ja suojelijoille St. Leopoldille sekä St. Agnesille. Pullon kaunis etiketti on peräisin keskiaikaisesta kirjoituksesta.

Wachau – upeita laatuviinejä

Domäne Wachaun viinitila sijaitsee Wachaun laaksossa. Myös Domäne Wachaun viineillä on Itävallan kestävien viinien sertifikaatti. Wachaun uniikki alue on nimetty yhdeksi Unescon maailman kulttuuriperintökohteeksi. Eikä ihme, kapealle ja pitkälle laaksolle on ominaista jyrkät rinteet ja kauniit terassitarhat. Viinit ovat saaneet mineraalisen ominaispiirteensä monipuolisesta maaperästä, jossa on muun muassa maasälpää ja kvartsia.

Myös ilmastolla on merkitystä viinien makupalettiin. Sternbergerin mukaan maaperä on ohutta, joka mahdollistaa juurien pääsyn syvälle. Atlantin vaikutuksesta talvet ovat kylmiä ja kesät kuivia ja kuumia. Vieressä virtaava Tonava tuo myös tasapainoa lämpötilan vaihteluihin. Jenny Sternbergerin mukaan Wachaussa on paljon mikroilmastoja johtuen alueen pituudesta. Wachau onkin tunnettu erityisen laadukkaista kuivista valkoviineistään.

Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Terrassen – Tuoksussa vihreää omenaa ja yrttisyyttä. Maku on kuiva ja hapokas sekä teräksinen toistaen tuoksun aromit. Mineraalinen loppumaku. Etiketissä mainittu Federspiel tarkoittaa Itävallassa raikkaita, hedelmällisiä ja nuoria viinejä. Hyvin monipuolinen ruokaviini.

Domäne Wachau Riesling Federspiel Terrassen – Itävallassa tehdään myös upeita Riesling -viinejä. Sitruksia ja trooppisia hedelmiä tarjoileva tuoksu on herkullinen. Viini on kuiva ja hapokas sekä keskitäyteläinen. Maku toistaa tuoksun sitruksiset ja trooppiset hedelmät. Viinissä on pitkä, mineraalinen loppumaku. Monipuolinen kala- ja kasvisruokien viini.

Domäne Wachau Riesling Amphora – Kyseessä on natuviini, joka valmistetaan 300 litran amphora saviastioissa. Viinissä on kaunis kullankeltainen väri. Tuoksussa trooppisia hedelmiä, kukkaisuutta sekä hillottua aprikoosia. Tuoksu antaa vaikutuksen, että viini olisi makea, mutta kyseessä on täysin kuiva viini. Maku on hyvin kompleksinen ja siinä maistuu runsas hedelmäisyys, sitruksinen hapokkuus ja mineraalisuus sekä hieno valkopippurisuus. Viini on valmistuksen aikana 6 kuukautta kuorikontaktissa. Kyseessä on huippuviini, jota esittelijät vinkkasivat sopivan erinomaisesti joulupöytään ja erityisesti sinappisten ruokien pariksi!

Domäne Wachau Smaragd Achleiten Riesling – Achelten tarkoittaa huippupalstaa, jossa on erityisen monipuolinen maaperä. Lisäksi nimessä esiintyvä Smaragd merkitsee huippuviiniä, joiden rypäleet poimitaan noin kaksi viikkoa muita myöhemmin. Smaragdit sopivat myös erinomaisesti kellariin. Viinissä on hyvin runsas tuoksu, jossa on mausteisuutta ja mineraalisuutta. Tuoksussa lisäksi kivellistä hedelmää ja valkopippuria. Maku on kuiva ja hapokas. Hieno viini aterian päätteeksi juustojen kanssa tarjoiltuna.