Grüner Veltliner,  Itävalta

Loimer Löyly Grüner Veltliner

On enemmän kuin loistava juttu, jos viiniä nauttimalla voi samalla tehdä jotain hyvää luonnon ja ympäristön hyväksi. Tällä kertaa maistelin Loimer Löyly Grüner Veltlineriä, joka on Löyly merenrantasaunan nimikkoviini. Helsingin Hernesaareen vuonna 2016 valmistunut Löyly tarjoaa uskomattomat arkkitehtuuriset puitteet nauttia saunasta, uinnista sekä hyvästä ruoasta merellisessä ympäristössä.

Mikä Löyly -viini?

Vuonna 2020 Löyly aloitti yhteistyön Viinitien kanssa tuoden myyntiin Löyly -nimeä kantavan nimikkoviinin. Viinin valmistaja on itävaltalainen Fred Loimer. Yhteistyön keskiössä on vastuullisuus, joka on hyvin tärkeää myös Loimer viinien valmistuksessa. Loimerilla vastuullisuuteen kuuluu ympäristön lisäksi myös taloudellinen sekä sosiaalinen vastuu. Jokaisesta myydystä Löyly viinistä lahjoitetaan euro uhanalaisten kalakantojen suojeluun Virtavesien hoitoyhdistykselle. Vastuullisuus sekä kestävyys ovat myös itselleni todella tärkeitä arvoja, joten tämä viini oli ehdottomasti ostettava. Loimer Löylyä voi myös nauttia Löylyn omassa ravintolassa.

Loimer Löyly Grüner Veltliner kuuluu Alkon tilausvalikoimaan, mutta oli ostohetkellä (8.7.2021) saatavilla muutamasta Alkosta. Alkon mukaan tämän tuotteen saatavuusaika on 1-5 arkipäivää. Hintaa viinillä on 19,90 €.

Loimer Löyly Grüner Veltliner
Loimer Löyly Grüner Veltliner

Rypäle ja valmistus

Loimer Löyly Grüner Veltliner on valmistettu nimensä mukaisesti Grüner Veltiner rypäleistä. Grüner Veltliner on Itävallan tunnetuin lajike, josta saadaan varsinkin satomäärästä riippuen erityylisiä viinejä. Grüner Veltliner tuottaa yleensä viinejä, joissa on runsaasti sitrusta ja kivellisiä hedelmiä. Ikääntyessään viinistä voi aistia hunajaa sekä paahtoleipää.

Lue lisää Grüner Veltliner viineistä: Kuukauden rypäle: Grüner Veltliner

Loimer Löyly on valmistettu rypäleistä, jotka on poimittu käsin pieniin koreihin. Pieni osa rypäleistä uuttuu kaksi tuntia kuorien kanssa ja loput rypäleet puristetaan heti kokonaisina terttuina. Viini käy 95 % terästankeissa ja 5 % käytetyissä tammitynnyrissä 2-4 viikkoa. Lopulta viini kypsyy sakan päällä neljä kuukautta terästankeissa. Loimerin tilan kaikki viinit kypsyvät luonnollisten hiivakantojen avulla. (Lähde: Viinitie.fi).

Viiniarvio

Viinin väri on vaalea, sitruuna. Kohtalaisessa tuoksussa sitruunaa, limeä, omenaa sekä yrttisyyttä. Tuoksussa lisäksi aavistus pähkinää. Keskitäyteläinen viini on kuiva ja hapokas. Alkoholia viinissä on 12 % ja sokeria 1 g/l. Maku toistaa tuoksun aromit ja lisäksi keskipitkässä maussa mineraalisuutta sekä hentoa pippurisuutta. Loimer Löyly Grüner Veltliner on hyvin tasapainoinen viini, jossa hedelmällisyys ja hapokkuus tarjoavat miellyttävän makuelämyksen. Tätä viiniä voi nautiskella sellaisenaan tai tarjota seuraksi kalaa.