Viini- ja ruokavinkkejä venetsialaisiin osa 1
Kaupallinen yhteistyö Rosa Viini ja Ruoka
Kesän kääntyessä kohti syksyä on aika juhlistaa elokuun viimeisenä viikonloppuna venetsialaisia. Tätä valon, veden ja tulen juhlana pidettyä mökki- ja veneilykauden päätöstä on Suomessa juhlittu runsaat 100 vuotta. Rakastan itse lämpimiä, mutta pimeneviä elokuun iltoja, jolloin voi sytyttää lyhtyjä ja kynttilöitä ja tunnelmoida hyvän ruoan ja juoman kanssa.
Grillattua kesäkurpitsaa rakuunatzatsikilla
Alkuperäinen resepti Rosa Viini ja Ruoka
Rakuunatzatsiki:
- 1 kurkku
- 400g kreikkalaista jogurttia
- 2 sitruunaa
- 2 valkosipulin kynttä
- 1 ruukku rakuunaa
Grillattu kesäkurpitsa:
- 1 kesäkurpitsa
- suolaa ja pippuria
- Oliiviöljyä
Valmista ensin rakuunatzatsiki. Valuta jogurtti suodatinpussilla vuoratussa siivilässä. Leikkaa kurkusta pehmeä sisus pois ja laikkaa loppu kurkku pieniksi kuutioiksi. Nypi rakuunasta lehdet ja hienonna ne. Raasta valkosipuli ja sitruunoista kuoret kulhoon. Lisää valutettu jogurtti, yhden sitruunan mehu sekä kurkkukuutiot. Sekoita ja mausta suolalla ja pippurilla.
Leikkaa kesäkurpitsa pituussuunnasta ohuiksi siivuiksi kuorimaveitsellä tai juustohöylällä. Paahda tai pariloi kuumalla pannulla, kunnes kesäkurpitsa on saanut kauniin värin. Pyöräytä grillatut kesäkurpitsat öljyssä ja mausta suolalla sekä pippurilla. Tarjoile rakuunatzatsikin kanssa alkupalana Pizzolato kuohuviinin kanssa.
Pizzolato Spumante Organic Pinot Grigio Extra Dry
La Cantina Pizzolaton vegaaniystävällinen ja luomu kuohuviini tulee Italiasta Della Venezien aluuelta. Se on valmistettu Pinot Grigio rypäleistä. Pinot Grigio on blogin kuukauden rypäle. Voit lukea lisää siitä tästä. Pizzolato Pinot Grigion toinen käyminen tapahtuu charmat– menetelmällä käyden terästankeissa vähintään 30 päivää. Tässä kuohuviinissä on alkoholia 11,5 % ja sokeria 18 g/l. Pizzolato Spumante Organic Pinot Grigio kuuluu La Cantina Pizzolato viinitalon M-Use tuotelinjaan. Kyseessä on uudentyyppinen pullotyyppi, joka on valmistettu kestävän suunnittelun hankkeen seurauksena.
Viinin väri on kirkas vaalea oljenkeltainen. Kukkaisessa tuoksussa omenaa ja sitrusta. Maku on kuiva ja hapokas, sekä toistaa tuoksun aromeja. Kuplat ovat pehmeät ja viinin kokonaisuus tasapainossa. Tämä on loistava kumppani kasvisruoalla, kuten grillatulle kesäkurpitsalle. La Cantina Pizzolaton mukaan myös erinomainen kumppani kakuille!
Ahventa voikastikkeella
Alkuperäinen resepti Rosa Viini ja Ruoka
- 4 isoa tai 8 pientä ahvenfileetä
- 1 valkosipulinkynsi
- voita paistamiseen
- suolaa ja pippuria
Voikastike:
- 2 kananmunan keltuaista (säästä valkuaiset jälkiruokaan!)
- 1 tl viinietikkaa
- 1 rkl vettä
- 3-4 rkl voita
- 1-2 tl sitruunanmehua
- suolaa
- 1 sitruunalohko koristeluun
Huuhtele fileet kylmällä vedellä ja kuivaa talouspaperilla. Murskaa valkosipulin rakenne rikki ja heitä voin kanssa kuumenemaan pannulle. Paista kalat kuumalla pannulla nopeasti, noin 30 sekuntia – minuutti per puoli. Mausta suolalla ja pippurilla.
Valmista sitten voikastike. Mittaa kylmään kasariin keltuaiset, viinietikka ja vesi. Kuumenna seosta miedolla lämmöllä koko ajan vispilällä vatkaten. Älä anna kiehua. Kypsennä noin kaksi minuuttia ja lisää voi. Nosta kasari liedeltä ja vispaa kunnes kastike on silkkistä. Lisää sitruunamehu. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoile kastike ahvenfileiden ja esimerkiksi perunoiden kanssa.
King’s Bay Sauvignon Blanc 2019
Uuden-Seelannin Malborough on monen aromikkaan Sauvignon Blancin koti. King’s Bay Sauvignon Blanc luomuviini on hyvä esimerkki näistä intensiivisen aromaattisista viineistä, jotka sopivat loistavasti vähärasvaisen kalan kumppaniksi. King’s Bay Sauvignon Blanc on voittanut vuonna 2019 kultaa kansainvälisessä luomuviinien kilpailussa. Uuden- Seelannin viininviljelijät pitävät etiketissä esiintyvän linnun Kingfisherin, eli Kuningaskalastajan näyttäytymistä viljelyksillä merkkinä hyvästä sadosta.
Viinin väri on kirkas, vaalean sitruunainen. Tuoksu on intensiivinen ja siinä voi aistia karviaista, herukanlehteä sekä passiohedelmää. Maku on kuiva, hapokas ja toistaa tuoksun aromeja. Lisäksi siinä on raikasta sitrusta. Alkoholia on 13 % ja sokeria 4 g/l.
Maitosuklaamousse ja marinoidut herukat
Alkuperäinen resepti Rosa Viini ja Ruoka
Marinoidut herukat:
- 1/2 dl omenaviinietikkaa
- 1 dl sokeria
- 2 dl vettä
- 100 g mustaherukoita
- 100 g punaherukoita
Maitosuklaamousse:
- 1 liivatelehti + 1 rkl kuumaa vettä
- 100 g maitosuklaata
- 200 g tuorejuustoa
- 1 rkl omenaviinietikkaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 2 kananmunan valkuaista
- 4 rkl sokeria
Valmista ensin marinoidut herukat. Kiehauta sokeri, etikka ja vesi isossa kattilassa ja anna jäähtyä. Lisää jäähtyneeseen liemeen marjat ja anna maustua tarjoiluun saakka.
Valmista maitosuklaamousse. Laita liivatelehti kylmään veteen likoamaan. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa miedolla lämmöllä. Vatkaa sähkövatkaimella tuorejuuston joukkoon suklaasula, etikka ja vaniljasokeri. Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää valkuaisvaahto suklaaseokseen kahdessa erässä varovasti nostellen. Kaada lopuksi yhtenäiseen massaan kuumassa vedessä liotettu liivate. Sekoita samalla, jotta seokseen ei tule paakkuja. Annostele mousse valmiiksi tarjoiluastioihin ja anna tekeytyä jääkaapissa noin puoli tuntia. Tarjoile mousse marinoitujen herukoiden kanssa.
Femar Vini Gran Appasso 2018
Tämä Italian Apuliasta kotoisin oleva viini on valmistettu Negroamaro, Syrah ja Cabernet Sauvignon – rypäleistä. Valmistuksessa on käytetty appassimento– menetelmää, eli osittain kuivattuja rypäleitä.
Viinissä on tumma, rubiininpunainen väri. Tuoksussa metsämarjoja ja yrttisyyttä. Täyteläinen ja hieman makea maku toistaa tuoksun aromeja. Tämä hento makeus tekee viinistä mielestäni hyvän parin maitosuklaamousselle. Viinissä on lisäksi mukavan pehmeät tanniinit. Alkoholia on 14,5 % ja sokeria 14 g /l. Tarjoile 16-18 asteisena.
Viinit saatu.