Italia,  Pinot Grigio

Joulunajan viinit osa 1

Kaupallinen yhteistyö Rosa viini ja Ruoka

Viininmaistaja- yhteistyö Rosa viini- ja ruokakerhon kanssa sai ilokseni jatkoa, ja sain heiltä muutamia joulunaikaan sopivia viinejä maisteltavaksi.

Loppuvuosi on monelle erilaisten juhlien ja pikkujoulujen aikaa ja juhlakausi huipentuu tietenkin jouluun. Esittelen tässä postaussarjassa joulunaikaan sopivia viinejä sekä niihin sopivia ruokia. Toivottavasti saat näistä inspiraatioita omiin juhliisi. Rosan sivuilta löytyy hyviä joulureseptejä tämän linkin kautta: https://www.rosaviinijaruoka.fi/jouluruoka

Villa Valentina Organic Pinot Grigio 2018

Ensimmäisenä esittelen italialaisen Villa Valentinan luomu Pinot Grigio- viinin. Tämä viini tulee Sisiliasta. Viinin väri on kirkas, vaaleankultainen. Tuoksu on kohtalainen ja siinä voi aistia kevyttä hunajaisuutta ja sitruunaa, sekä yrttisyyttä. Maku on kuiva ja hapokas. Lisäksi maussa on sitruunaa, vihreää omenaa, greippiä sekä kukkaisuutta. Kokonaisuuden kruunaa hieman mineraalinen jälkimaku.

Viinissä on alkoholia 13 % ja sokeria 6 g litrassa. Pullossa on ihanan samettinen etiketti. Kaunis pullo sopii vaikka tuliaiseksi tai lahjaksi.

Pinot Grigio / Pinot Gris

Italiassa rypäleestä käytetään nimeä Pinot Grigio, kun taas Ranskassa tämä sama rypäle kulkee nimellä Pinot Gris. Myös Uudessa-Seelannissa tehdään tästä rypäleestä mielenkiintoisia viinejä. Viinien tyyli vaihtelee alueittain. Italiassa Pinot Grigio- viinit ovat yleensä kevyitä tai keskitäyteläisiä sekä usein varsin neutraaleja.

Lohisalaatti

Villa Valentina Pinto Grigion hapokkuus yhdistettynä rapsakkaan sitruunan ja vihreän omenan aromeihin sopii loistavasti rasvaisen kalan kumppaniksi. Lohisalaatti on loistava ruoka esimerkiksi pikkujouluihin tai joulupöydän alkupalaksi. Käytin salattiin edellisenä päivänä savustettua lohta, jota oli jäänyt yli. Alkupeäräinen ohje on Rosa vini- ja ruokakerhon. Pääset alkuperäiseen reseptiin tästä.

Ainekset

  • 3 kovaksi keitettyä kananmunaa
  • 12 keitettyä perunaa jäähtyneenä
  • 300 g paistettuja lohikuutioita (käytin savustettua lohta)
  • 1-2 salaattikerää
  • 1 punasipuli
  • pieniä tomaatteja

Kastike

  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • 6 rkl öljyä
  • 2 rkl sinappia
  • 1/2 tl sokeria
  • suolaa ja valkopippuria

Keitä perunat ja anna niiden jäähtyä. Paista lohi pannulla ja mausta se suolalla ja valkopippurilla. Voit myös käyttää savustettua lohta.

Revi salaatti tarjoulukulhoon ja lisää sekaan silputtu sipuli, sekä kuutioidut tomaatit. Halkaise perunat pienemmiksi ja lisää ne sekä lohikuutiot salaattiin.

Sekoita salaattikastikkeen ainekset ja kaada salaatin sekaan. Viimeistele salaatti kananmunan puolikkailla.

Tästä salaatista riittää noin neljälle syöjälle.