
Winest viinibaari – georgialaisia makuja Helsingissä
Kutsu: Suomen Sommelierit
Helsingin Uudenmaankadulle avattiin keväällä 2024 georgialaisia viinejä sekä ruokaa tarjoileva Winest. Kyseessä on harvinaisuus Suomen ravintolakartalla ja lähdinkin innolla tutustumaan Suomen ensimmäiseen georgialaiseen viinibaariin, joka sijaitsee historiallisessa Wuorion talossa Helsingissä.
Teehuoneesta viinibaariksi
Helsingin Uudenmaankadulla vuodesta 1831 asti sijainnut Wuorion historiallinen talo on nähnyt paljon. Alunperin asuinkäyttöön rakennettu talo koki uudistuksen koristemaalari Salomo Wuorion ja arkkitehti Herman Gaselliuksen lukuisten uudistusten myötä. Vuodesta 1913 talo toimi lähes 70 vuoden ajan Salomo Wuorion tapetti- ja mattoliikkeenä.

Talon alakerrassa alettiin nauttia teetä vuonna 1934, kun Gustav Paulig avasi talon alakertaan englantilaisen teehuoneen. Winest viinibaarissa voi edelleen aistia historiallisen tunnelman upeassa miljöössä. On ihailtavaa, että talon historia halutaan tuoda esille.
Georgialaisten viinien ja kulttuurin lähettiläs
Winestin omistaja Lika Mamukashvili johdatti meidät georgialaisten viinien ja kulttuurin pariin. Likan tavoitteena on tuoda Suomeen laadukkaita georgialaisia viinejä sekä nostaa georgialaista kulttuuria tunnetuksi. Winestin viinit tulevatkin pääasiassa pieniltä perhetiloilta, joiden tuotantomäärät ovat hyvin maltillisia.
Viinin valmistuksen alkulähteellä
Georgia tunnetaan hyvin varhaisesta viininvalmistuksesta ja viinintuotannon on todettu lähteneen juuri Georgiasta noin 8000 vuotta sitten. Georgia sijaitsee Euroopan, Aasian ja Lähi-idän risteyksessä ja Georgiassa vallitsee hyvin optimaalinen ilmasto rypäleiden viljelyyn. Suur-Kaukasuksen vuoret toimivat suojaavana esteenä pohjoisesta tulevalta kylmältä ilmalta. Vuoret myös valuttavat rinteiltään puroja pitkin mineraalipitoista vettä laaksoihin tuoden siten paikallisiin viineihin ainutlaatuista makua.
Georgia on tunnettu erityisestä qvevri eli kvevri- menetelmästä, jossa rypäleiden mehu sekä kuoret käyvät suuressa saviruukussa maan alla. Kyseisellä menetelmällä viineihin saadaan ainutlaatuinen aromi ja makumaailma. Saviruukun muoto on todettu erityisen hyväksi viinin kehittymiselle.

Kvevri -menetelmä on edelleen hyvin suosittua Georgiassa ja pääkaupunki Tbilisissä lähes jokaisella on oma Kvevri kotonaan. Voit lukea lisää georgialaisista viineistä artikkelistani Georgialaiset viinit.
Georgiassa luonnonmukainen viininvalmistus on erityisen suosittua. Viiniä yritetäänkin tehdä mahdollisimman puhtaasti ilman lisäaineita.
Keskiössä valkoiset rypälelajikkeet
Georgiassa viljellään yli 500 rypälelajiketta, joista valtaosa, 75 % on valkoisia ja 25 % punaisia lajikkeita. Tunnetuimmat lajikkeet ovat valkoinen ja hapokas Rkatsiteli ja hedelmäinen sekä tanniininen punainen Saperavi. Monet Euroopassa ja Aasiassa viljeltävät tunnetut rypälelajikkeet ovat georgialaista alkuperää. Viiniä tarkoittavat sanat vin, vino ja wine on katsottu lähtöisin georgiankielen sanasta ghvino (tai gvino).

Maistoimme ensin Chaleli Wineryn valkoviiniä, joka on valmistettu Chinuri ja Goruli Mtsvane rypäleistä. Chinuri lajike on saanut nimensä oliivipuiden lehtien väristä. Chinuri rypäleet sopivat erityisen hyvin kuohuviinin valmistukseen. Lajikkeesta valmistetuissa viineissä on usein vihreiden kasvien, kuten villimintun aromeja ja makua. Goruli Mtsvane on myöhään kypsyvä lajike, jota sekoitetaan usein Chninurin kanssa. Lajike tuo sekoitukseen muun muassa limen ja keväthunajan aromeja ja makua.
Chaleli Winery on pieni, perheomisteinen viinitila, jota luotsaa nuori pari. Chalelin viinit ovat hyvin tunnettuja Georgiassa ja niiden on sanottu kuuluvan Georgian parhaimpiin viineihin. Kyseessä on hyvin hedelmäinen ja pehmeän kepeä viini, jossa runsaasti hapokasta omenaa, sitruksisuutta sekä kukkaisuutta.


Seuraavaksi maistoimme toista valkoviiniä, Tamuna’s Marani viinitilan Chinuri rypäleistä valmistettua ChinChinuria 2022. Tamuna on naisviinintekijä, joka valmistaa viiniä luomumenetelmin. Viinissä on runsas ja hedelmäinen, jopa pähkinäinen tuoksu. Maku toistaa tuoksun hedelmäiset aromit.


Kolmantena viininä maistoimme Martvilis Maranin oranssiviiniä, joka on valmistettu biodynaamisesti kasvatetuista Krakhuna rypleistä. Krakhuna on myöhään kukkiva lajike, joista tehdyt viinit ovat täyteläisiä ja oljenvärisiä. Viineissä on yleensä trooppisten hedelmien aromeja sekä korkea alkoholipitoisuus. Oranssiviini tai kuorikontaktiviini tarkoittaa valkoviiniä, joka on viinin valmistusprosessin aikana ollut kontaktissa rypäleiden kuorien kanssa vaihtelevan ajan aina muutamasta päivästä jopa vuoteen saakka. Oranssiviinit ovat yleensä runsaita, moniulotteisia, vähemmän hapokkaita, mutta hieman tanniinisia. Oranssiviinistä voit lukea lisää artikkelistani oranssiviini.
Martvilis Marani on kirkastamaton ja suodattamaton. Viinissä on kaunis, hento oranssinpunainen väri. Moniulotteisessa tuoksussa sitruksia ja kivellisiä hedelmiä. Rutikuiva maku toistaa tuoksun aromit. Viiniä on valmistettu vain 680 pulloa. Tämä oli yksi illan mielenkiintoisimmista viineistä.
Hienostunut, puolimakea punaviini
Ensimmäisenä punaviininä maistoimme Chaleli viinitalon Aleksandrouli -lajikkeesta valmitettua punaviiniä. Aleksandrouli lajike on peräisin Kaukasuksen vuoriston aurinkoisilta rinteiltä, Rachan alueelta. Lajike tarvitsee normaalia pidemmän kasvukauden sillä se kypsyy keskimääräistä hitaammin. Aleksandroulista valmistetut viinit voivat olla kuivia tai puolikuivia ja tanniinit ovat pehmeät.


Toisena punaviininä Ethno Okamin Khasmi’s Saperavi. Georgian tunnetuimmasta punaisesta Saperavi lajikkeesta valmistettu viini on saanut kypsyä kvevrissä sakkojen päällä. Alunperin georgialainen, Saperavi on hyvin hapokas ja tanniininen lajike. Lisäksi se on yksi harvoista rypälelajikkeista maailmassa, jolla on punainen hedelmänliha sekä punainen kuori. Georgian lisäksi Saperevia viljellään muun muassa Moldovassa ja Ukrainassa.
Ethno Okamin on perustanut Kaukasian kansainvälisen yliopiston viininvalmistuksen tiedekunta. Ethno Okami tuottaa huippulaadukkaita viinejä yhdistäen perinteistä georgialaista viininvalmistusperinnettä sekä uudempaa teknologiaa. Toimintaa ohjaa määrän sijasta laatu. Maistamassamme viinissä on hyvin pehmeät tanniinit. Lisäksi siinä on mustaherukkaa, karhunvatukkaa sekä mustaa kirsikkaa. Runsasta ja täyteläistä makua ryhdittää hyvä hapokkuus.

Tastingin päätti makea punaviini Veleula Khvanchkara, joka on valmistettu Aleksandrouli sekä Mujuretuli -lajikkeista. Mujuretuli kasvaa erityisesti Rachan alueella. Lajikkeella on poikkeuksellinen kyky kerätä sokeria ja yhdessä Aleksandrouli lajikkeen kanssa siitä voidaan valmistaa kuivia punaviinejä sekä luonnollisesti puolimakeita punaviinejä.
Veleula on perheomisteinen viinitila Rachassa, Georgian luoteisosassa. Itä-Euroopan Sveitsiksi kutsuttu Rahca on tunnettu upeasta luonnosta, vuorista ja jäätiköistä. Veluelan tavoitteena on tukea paikallisten viininviljelijöiden kasvua, viljellä Rachan alueen alkuperäisiä lajikkeita sekä tuottaa alueelle tyypillisiä aromaattisia viinejä. Viiniin käytetään jäätyneitä rypäleitä, joista viini saa luontaisen makeutensa. Kyseessä onkin vähemmän makea jälkiruokaviini, jossa on hyvin hienostunut makean mansikan tuoksu. Maku on hieman makea, mutta ei liian ollakseen makea jälkiruokaviiniä. Maussa toistuu tuoksun mansikkaiset aromit ja siinä on mausteinen loppumaku.
Winest järjestää erilaisia tasting -tapahtumia, jossa pääsee tutustumaan tarkemmin georgialaisiin viineihin. Viinilista vaihtuu kahden kuukauden välein. Winest viinibaarista voit lukea lisää heidän sivuiltaan Winest.fi.