Biodynaaminen,  Chenin Blanc,  Etelä-Afrikka,  Kestävä kehitys

Viinin tulevaisuus – kohti kestävää viinikulttuuria

Wine For You blogin kolmas vuosi alkaa tutustumalla ilmastonmuutoksen vaikutuksista viinimaailmaan. Olen huomannut itse etsiväni nykyään yhä enemmän kestävästi valmistettuja ja ympäristöystävällisiä tuottajia ja viinejä sekä pohtinut omia viinivalintojani kuluttajana. Blogissa tullaan jatkossa tutustumaan yhä enemmän kestäviin viineihin. Olen aloittanut myös ympäristönmuutoksen ja globaalin kestävyyden maisteriopinnot Helsingin yliopistossa.

Osallistuin marraskuussa Kanadassa järjestettyyn Tasting Climate Change konferenssiin. Konferenssi keräsi yhteen viinimaailman ammattilaiset kautta maailman pohtimaan yhdessä ratkaisuja ilmastonmuutoksen aiheuttamiin haasteisiin. Ilmaston lämpeneminen aiheuttaa jo nyt haasteita viinin viljelyyn ja lisäksi viininvalmistuksessa tulee huomioida sen vaikutukset ympäristölle.

Ensimmäinen Tasting Climate Change konferenssi järjestettiin Kanadan Montrealissa lokakuussa 2017. Kanadalaisen sommelierin, viinikouluttajan sekä journalistin Michelle Bouffardin aloitteesta syntynyt konferenssi järjestettiin nyt kolmatta kertaa. Michelle toimii myös kouluttajana ilmastonmuutoksen vaikutuksista viinimaailmaan. Tämän vuoden konferenssin teemoja olivat muun muassa uuden sukupolven viljely, vedenhallinta, alkuperäiset rypäleet, roseeviinin tulevaisuus, hiilineutraalius, hybridit, pakkausmateriaalit sekä kuluttajan rooli. Tässä postauksessa nostan esille joitakin mielenkiintoisia huomioita sekä lopuksi tutustutaan loistavaan luomu Chenin Blanciin.

Uuden sukupolven viljely

Ensimmäisen seminaarin yhtenä puhujista oli Miguel Torres. Torresin viinit ovat suomalaisille tuttuja ja tunnistettavia etenkin niiden härkäsymbolista. Vuodesta 2009 Miguel Torres on toiminut Miguel Torres Chilen toimitusjohtajana ja hänen tavoitteenaan on ollut sitoutuminen kestävään kehitykseen, luomuviiniviljelyyn sekä huippuviineihin. Syyskuusta 2019 lähtien Miguel on toiminut Familia Torresin johtajana keskittyen erityisesti viinien tuotantoon sekä alkuperäislajikkeiden talteenottoon ratkaisuna ilmastonmuutoksen aiheuttamiin haasteisiin.

Torresin mukaan ilmaston lämpötila on noussut Katalonian alueella 50 vuodessa 1,2 astetta. Lämpötilan muutokset ovat erityisen haitallisia herkälle viiniköynökselle. Lämpötilan muutos vaikuttaa sadon edistymisen kautta viinin laatuun. Torresin tavoitteellinen työskentely ympäristön hyväksi on tuottanut tulosta. He ovat onnistuneet vähentämään hiilidioksidipäästöjä 34 % pulloa kohden vuoteen 2020 mennessä. Vuoteen 2030 mennessä heidän tavoitteenaan on vähentää päästöjä vähintään 60 % ja siirtyä kohti päästöneutraaliutta vuoteen 2040 mennessä. Torresin ympäristötoimina ovat muun muassa uusiutuvan energian käyttö, energian käytön tehostaminen, kevyempien pullojen käyttö sekä sähköiset kuljetusvälineet viinitilalla. Torresin ympäristötoimista voit lukea lisää heidän sivuiltaan, tästä.

Uudenlaisesta viljelystä puhui myös Johan Reyneke, Reyneke viinin omistaja Etelä-Afrikan Stellenboschin alueelta. Reyneken herkullisesta Chenin Blancista lisää tämän postauksen lopussa! Reyneke on sitoutunut luomu- ja biodynaamiseen viljelyyn. Myös viininvalmistus noudattaa luonnollista valmistusmenetelmää, jossa ”puututaan mahdollisimman vähän” itse prosessiin. Reyneke on huolehtinut myös sosiaalisesta kestävyydestä tarjoamalla työntekijöille reilun korvauksen sekä tukemalla vakituisten työntekijöiden kouluttautumista sekä asumista. Johan oli puhunut myös kilpailevalle viinintuottajalla reilujen palkkakorvausten tärkeydestä. Alkossa on tällä hetkellä saatavilla kuusi Reyneken tilan viiniä. Reyneken viineistä ja filosofista voit lukea lisää täältä.

Roseen tulevaisuus

Roseeviinit olivat saanet konferenssissa kokonaan oman päivän. Keskiössä oli erityisesti Provencen roseet. Provence, Ranskan ensimmäinen viinialue on tunnettu erityisesti uniikeista roseistaan. Ilmaston lämpeneminen aiheuttaa kuitenkin haasteita myös tämän erityisen herkän ja hedelmäisen roseen valmistukseen. Ilmastonmuutoksen on todettu vaikuttavat roseeviineihin tuomalla niihin enemmän alkoholia sekä vähemmän hapokkuutta. Lisäksi ongelmana on kuumuus ja hapettuminen. Erityisenä haasteena on myös rypäleiden kylmänä pitäminen, mikä kuluttaa energiaa. Ratkaisuna näihin haasteisiin on etsitty esimerkiksi rypälelajikkeista ja kypsyyden kontrolloinnista. Tavoitteena on myös löytää lajike, joka ei olisi niin altis metsäpalojen vaikutuksille. Grenache on Provencen roseen päälajike, mutta tulevaisuudessa tullaan kasvattamaan yhä enemmän Grenachen ja Malbecin yhdistelmää.

Pakkaus ja kuljetus

Viininvalmistuksen suurimmat päästöt ovat peräisin pakkauksesta ja kuljetuksesta. Ei siis ole yhdentekevää, mihin valmis viini pakataan ja mitkä ovat sen kuljetuksen vaikutukset ilmastolle. Kuluttajille lasinen viinipullo edustaa yhä perinteistä viinin pakkausta. Usein kuuluu myös sanottavan, että pahviin tai pussiin pakatut viinit olisivat heikompilaatuisia kuin lasipulloon pakatut. Viinin pakkauksesta meille kertoi E. &. J. Gallo Wineryn globaalin ympäristön, terveyden, turvallisuuden sekä kestävyyden johtaja Chris Savage. Hänen mukaansa pulloa käytettäessä tulisi kiinnittää huomiota sen keveyteen. Lisäksi lasipullojen kierrätystä tulisi lisätä. Yhdysvalloissa lasipullojen kierrätys on yhä vähäistä. Olisi myös hyvä huomioida, että suurin osa viinistä on tarkoitettu nautittavaksi nuorena. Silloin pakkausmateriaalin ei tarvitse olla välttämättä lasia.

On siis ilmiselvää, että ilmastonmuutos aiheuttaa suuria haasteita viinin viljelylle ja valmistukselle. Haasteisiin on pyritty etsimään ratkaisuja niin viljelymenetelmien muutoksella, rypälelajikkeiden valinnalla ja pakkausmateriaaleilla. Kestävyys tulisi huomioida kaikissa viinin valmistuksen prosesseissa aina valmiiseen tuotteeseen saakka. Tämä vaatii paljon huomiota kaikkia prosesseja kohtaan. Lopullisen valinnan tekee kuitenkin kuluttaja, jolle tulisi olla tarjolla mahdollisimman laaja valikoima kestävästi tuotettuja viinejä sekä tietoa erilaisten sertifikaattien merkityksestä.

Reyneke Organic Chenin Blanc 2019

Reyneken luomu Chenin Blanc on saanut rypäleensä luomu viinitarhasta, joka sijaitsee sisämaassa 32 km päästä Atlantista. Tarha sijaitsee laakson pohjalla, puolikuivalla alueella. Chenin Blancin viiniköynökset on istutettu savimaahan, mikä antaa lisämakua rypäleisiin. Viini on käynyt terästankeissa ja ikääntynyt kuusi kuukautta hiivasakan kanssa.

Viinin väri on kirkas, vaalean kultainen. Kohtalaisessa tuoksussa pähkinää, sitruunaa, ananasta sekä passiohedelmää. Maku on kuiva ja hedelmäinen. Hapokkuus nostaa veden kielelle. Viinissä on hyvä rakenne ja pitkä viipyilevä loppumaku. Viinissä on alkoholia 13,5 %. Hyvin monipuolinen ruokaviini, joka sopii niin rasvaiselle kalalle kuin kevyille salaateille sekä runsaammille grilliruoille.