
Viini- ja ruokavinkkejä venetsialaisiin osa 2
Kaupallinen yhteistyö Rosa Viini ja Ruoka
Edellisessä artikkelissa annoin vinkkejä venetsialaisten viini- ja ruokatarjoiluun. Tässä vielä pari hyvää reseptiä viineineen. Pellillinen pizzaa on helppo tarjottava, kun vieraita on useampi. Pizzan seuraksi sopii raikas salaatti. Koska pizza on tuhti ja täyttävä, jälkiruoaksi kannattaa valita jokin raikas ja kevyt. Mansikkaparfait on sopivan kevyt eikä liian makea. Sen voi hyvin valmistaa etukäteen pakkaseen odottamaan tarjoilua.
Kolmen juuston salamipeltipizza
Alkuperäinen resepti Rosa Viini ja Ruoka
Pizzapohja:
- 25g tuorehiivaa
- 3 dl vettä
- n. 6 dl durumjauhoja
- 1 rkl öljyä
- noin 1,5tl suolaa
Täytteet:
- 200g tomaattikastiketta (käytin mutin pizza-tomaattimurskaa)
- 100g esim. grana padano juustoraastetta
- 250g mozzarellaa
- 150g salamia
- 150g sinihomejuustoa tai jotain muuta voimakasta juustoa
Lämmitä uuni 250 asteeseen. Valmista pizzapohja liottamalla ensin hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon suola ja jauhot vähän kerrallaan samalla vaivaten taikinaa. Lisää alustuksen loppupuolella öljy.
Vaivaa taikinaa jauhoitetulla pöydällä noin viisi minuuttia ja anna sen kohota rauhassa liian alla noin 25 minuuttia. Kauli tai venytä taikina pellille leivinpaperin päälle.
Levitä tomaattikastike pohjan päälle. Ripottele pinnalle juustoraaste ja mozzarella. Asettele juuston päälle salamiviipaleet ja lopuksi sinihomejuusto nokareina. Käytin sinihomejuuston tilalla jääkaapista löytynyttä fetajuustoa. Paista uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.

Piedemonte Reserva 2013
Piedemonte Reserva tulee Espanja Navarran alueelta. Viini on valmistettu Tempranillo, Capernet Sauvignon– ja Merlot– rypäleistä. Viiniä on kypsytetty 225 litran tammitynnyreissä 14 kuukautta.
Viinin väri on keskisyvä rubiininpunainen. Voimakas tuoksu on kompleksinen ja siinä voi aistia mausteisuutta ja hedelmäisyyttä. Maku on täyteläinen ja tanniinit pehmeät, lisäksi siinä on tummia marjoja ja makeaa hedelmäisyyttä. Alkoholia on 14%. Erinomainen kumppani kolmen juuston salamipizzalle tai esimerkiksi koville juustoille. Tarjoile viini 16-18- asteisena.

Mansikkaparfait
Alkuperäinen resepti Rosa Viini ja Ruoka
- 1 l tuoreita mansikoita
- 1,5dl tomusokeria
- 4 kananmunan keltuaista
- 2,5dl kuohukermaa
Survo mansikat ja puolet sokerista. Vaahdota keltuaiset lopun sokerin kanssa ja sekoita vaahto mansikkasurvoksen joukkoon. Vaahdota kerma ja yhdistä mansikka-keltuaisvaahtoseokseen. Kaada seos noin litran vetoiseen vuokaan ja pakasta vähintään 4-5 tuntia. Ota jäädyke jääkaappiin pehmenemään voin puoli tuntia ennen tarjoilua. Ohjeesta riittää neljälle.

2u Duas Uvas Rose
2u Duas Uvas Rose on kotoisin Portugalista. Quinta do Conden viinitilat sijaitsevat lähellä Lissabonia. Viiniköynökset kasvavat loivilla rinteillä, joissa niillä on tarjolla niin auringonvaloa kuin viilentävän Atlantin tuulia.
Tämä Rose on valmistettu Castelão ja Touriga Nacional– rypäleistä. Viinissä on kaunis vaalea persikkainen sävy. Tuoksu on kevyt ja hennon parfyyminen. Tuoksussa lisäksi metsämansikkaa ja sitrusta. Maku on kuivahko ja hapokas ja toistaa tuoksun aromeja. Alkoholia on 12,5 % ja sokeria 9 g/l. Tämä rose sopii kevyiden ja vähemmän makeiden jälkiruokien pariksi. Sopii hyvin myös kevyiden ruokien, esim salaattien kanssa tarjottavaksi. Tarjoile rose 3 – 7 asteisena.

Viinit saatu.