Australia,  Espanja,  Italia

Pääsiäisen viinisuositukset

Pääsiäisen lähestyessä kovaa vauhtia, ajattelin jakaa teille muutaman vinkin pääsiäisen viineiksi.

Alkumaljaksi: Taltarni Brut Taché 2014

Taltarni Brut Taché 2014 sopii mainiosti pääsiäisen aperitiiviksi.

Tämä viehättävä ja elegantti rose tulee Australiasta, Victoria-Tasmanian alueelta. Taltarnin viinitalo on keskittynyt erityisesti tuottamaan ranskalais- tyylisiä viinejä. Myös Taltarnti Brut Taché muistuttaa samppanjaa niin käytettyjen rypleiden kuin valmistusmenetelmän osalta. Taltarni on valmistettu käyttäen samppanjasta tuttua rypälekomboa, eli Pinot Noiria (36 %), Chardonnayta (59 %) sekä Pinot Meunieria (5 %). Myös valmistusmenetelmänä on käytetty perinteistä menetelmää.

Viinissä on kaunis, lohenpunainen väri. Kevyesti paahteisessa tuoksussa sitrusta ja punaisia marjoja. Maku on kuiva, hapokas ja se toistaa tuoksun aromeja. Lisäksi tässä keskitäyteläisessä kuohuviinissä on mineraalisuutta. Alkoholia on 12 % ja sokeria 9g /l . Tämä roseekuohuviini sopii mainiosti aperitiiviksi tai esimerkiksi alkusalaatin kanssa tarjottavaksi. Taltarni Brut Taché roseekuohuviini on saatavilla Alkon vakiovalikoimassa.

Kalan ja kanan pariksi: La Miranda de Secastilla Garnacha Blanca 2019

La Miranda de Secastilla Garnacha Blanca 2019 on hyvä valinta pääsiäisen ruokapöytään.

Erityisesti rasvaiselle kalalle, kuten lohelle tai kanaruokien kanssa sopii tarjottavaksi Alkon uutuusviini La Miranda de Secastilla Garnacha Blanca 2019. Viini on kotoisin Pohjois-Espanjasta, Secastillan laaksosta. Garnacha on espanjankielinen nimitys Grenache- rypäleelle. Grenache on perinteisesti punainen rypälelajike ja Grenache Blanc on sen valkoinen mutaatio. Grenache Blanc kuuluu Secastillan perinteisiin lajikkeisiin.

Viinin väri on vaalea sitruuna. Tuoksussa sitrusta, greippiä, hunajamelonia ja pähkinäisyyttä. Viini on kuiva, hapokas ja toistaa tuoksun aromeja. Pähkinäisen arominsa viini saa tammesta. Viiniä on kypsytetty neljä kuukautta ranskalaisessa tammessa. Alkoholia on 13,5 % ja sokeria 5,7 g/ l. La Miranda de Secastilla Garnacha Blanca on todellinen ruokapöydän moniottelija, ja se sopii loistavasti niin rasvaiselle kalalle, kanalle, erilaisille salaateille sekä pastan kanssa tarjottavaksi.

Lampaalle ja pataruolille: Armigero Valpolicella Ripasso 2017

Armigero Valpolicella Ripasso 2017 sopii pääsiäisen liharuolille.

Lammas kuuluu perinteisesti suomalaiseen pääsiäispöytään. Lampaalle sopiva viini löytyy Italiasta, Veneton alueelta. Armigero Valpolicella Ripassao 2017 on valmistettu Corvina Veronese ja Rondinella rypäleistä Ripasso menetelmällä. Tässä menetelmässä Valpolicella viini käy kahteen kertaan. Ensimmäinen käyminen tapahtuu normaalin punaviinin tapaan, mutta toisessa käymisessä viini käy yhdessä Amarone- viinin kuorimassan kanssa. Näin viiniin saadaan lisää täyteläisyyttä ja makua. Viini on lopuksi kypsynyt ranskalaisessa tammitynnyrissä.

Viinissä on keskitumma purppurainen sävy. Tuoksussa kirsikkaa, kuivattuja hedelmiä ja metsämarjoja. Maku on kuiva, keskitäyteläinen ja tanniinit ovat pehmeät. Maku toistaa tuksun aromeja. Viinissä on alkoholia 13,5 % ja sokeria 5 g /l. Armigero Valpolicella Ripasso sopii perinteisen lampaan lisäksi myös muiden tummien liharuokien kanssa tarjottavaksi.