Juhannuksen viini- ja ruokavinkit
Kaupallinen yhteistyö Rosa Viini ja Ruoka
Juhannusta saadaan tänä vuonna todennäköisesti viettää aurinkoisessa ja lämpimässä säässä. Jos juhannuksen menu on vielä etsinnässä, kokeile näitä herkullisia reseptejä yhdessä niihin sopivien viinien kanssa.
Grillattua maissikananrintaa ja Piedemonte Grandes Tierras 2016
Alkuperäinen resepti Rosa Viini ja Ruoka
- 4 nahallista maissikananrintaa (käytin koipireisiä)
Maustevoi:
- 25 g pehmeää voita
- 1 rkl tinjamia hienonnettuna
- 1 valkosipulinkynsi
- 1/2 tl suolaa
Kasvikset:
- 2 fenkolia
- 4 nektariinia
- 400 g vihreää parsaa
- 2 rkl öljyä
- 1 tl sormisuolaa
- 1/2 sitruuna
Kastike:
- 1 dl majoneesia
- 1 rkl kokojyväsinappia
- 12 salvian lehteä
- 12 basilikan lehteä
Ota lihat huoneenlämpöön noin puoli tuntia aikaisemmin. Laita voi kulhoon. Hienonna tinjami ja valkosipulinkynsi joukkoon. Työnnä maustevoita kanan nahan alle.
Leikkaa fenkolit neljään osaan. Leikkaa nektariinit paksuiksi viipaleiksi. Leikkaa parsoista puumainen osa pois. Sivele fenkolit, nektariinit ja parsat öljyllä.
Tee seuraavaksi kastike. Sekoita majoneesi ja sinappi kulhossa. Hienonna basilika ja salvian lehdet ja sekoita kastikkeen joukkoon.
Kypsennä kanoja grillissä, kunnes ne ovat kypsiä. Tarkista aika lihan pakkauksesta. Lisää lopuksi kasvikset grilliin ja käännä niitä kerran pari, kunnes ovat saaneet väriä. Tarjoile lisänä kastiketta.
Piedemonte Grandes Tierras 2016
Piedemonte Grandes Tierras tulee Espanjan Navarran alueelta. Cabernet Sauvignon, Garnacha, Merlot ja Tempranillo -rypäleistä valmistettu viini on mehevän täyteläinen. Tuoksussa tummia marjoja, savuisuutta ja yrttisyyttä. Maku toistaa tuoksun aromeja ja viinissä on kohtuullisen napakat tanniinit. Grillatun kanan lisäksi tämä viini sopii myös muiden liharuokien sekä esimerkiksi tapasten seuraksi.
Tuplagrillatut tacoperunat ja Espíritu de Chile Cabernet Carmenère
Alkuperäinen resepti Rosa Viini ja Ruoka
- 4 isoa perunaa (noin 1-2 per syöjä) esim. Rosamundaa
- 150 g ranskankermaa
- 2 dl cheddarjuustoa raastettuna
- 1 tl jauhettua juustokuminaa
- 200 g kypsiä kidneypapuja
- 200 g kypsää purkkimaissia
- 1 avokado
- 1 limetin mehu
- 2 tomaattia
- 1/2 vihreä paprika
- 1 ruukku korianteria
- 2 rkl öljyä
- ripaus suolaa ja sokeria
- muutama tippa tapascoa
Pese peruna ja pyyhi pinta kuivaksi talouspaperilla. Pistele perunoita haarukalla. Grillaa perunoita folion päällä 175 asteen epäsuorassa lämmössä noin 1 1/2 tuntia, kunnes perunat ovat kypsiä. Viillä perunat veitsellä auki. Nosta grillin lämpötila 225-asteeseen.
Sekoita ranskankerma ja juustoraaste keskenään kulhossa. Levitä seosta perunoiden päälle. Jatka perunoiden kypsentämistä noin 10-15 minuuttia, kunnes kuorrutus on saanut vähän väriä.
Valuta ja huuhtele pavut ja maissit kylmällä vedellä siivilässä. Halkaise avokado, poista kivi ja kuutioi hedelmäliha kuoressaan ja kaavi kuutiot kulhoon. Purista päälle limetinmehu. Pilko tomaatit ja paprika ja lisää kulhoon. Hienonna korianteri. Sekoita kaikki kulhossa ja mausta suolalla, sokerilla ja tabascolla.
Tarjoa paputäytettä perunoiden kanssa.
Espíritu de Chile Cabernet Carmenerè
Cabernet Sauvignon ja Carmenere– rypäleistä valmistettu viini tulee Chilestä. Kyseessä on 3 litran hanapakkaus, joka on mainio valinta silloin kun vieraita on useampi. Avattu hanapakkaus säilyy myös useita viikkoja jääkaapissa. Viinissä tuoksuu tummat marjat, kirsikkaa ja vadelmaa. Viini on keskitäyteläinen ja siinä on kohtalaiset tanniinit. Maussa hilloisuutta ja mausteisuutta, jota ryhdittää hyvä hapokkuus. Tämä viini sopii tacoperunoiden lisäksi myös erilaisten liharuokien pariksi.
Makeasti grillattua ananasta, vaniljajäätelö ja Pizzolato Biologico Prosecco Extra Dry 2019
Alkuperäinen resepti Rosa Viini ja Ruoka
- 1 kokonainen ananas
- 2 rkl sulatettua voita
- 3 rkl ruokosokeria
- 2 tl viherpippuria rouhittuna
- 1/2 tl jauhettua inkivääriä
- ripaus suolaa
- kinuskikastiketta
- vaniljajäätelöä
Leikkaa ananakselta hattu pois, sekä kuori se terävällä veitsellä. Leikkaa ananas viipaleiksi ja poista keskiön kova kohta. Sivele viipaleille sulatettua voita ja ripottele pinnalle sokeria. Paahda ananaksia grillissä, kunnes ne ovat saaneet väriä. Mausta viherpippurilla, inkiväärillä ja ripauksella suolaa. Tarjoa kinuskikastikkeen ja vaniljajäätelön kanssa.
Pizzolato Biologico Prosecco Extra Dry 2019
Tämä raikas kesäinen prosecco yhdessä grillatun ananaksen kanssa päättää tämän juhannusmenun. Perinteisesti Glera-rypäleistä valmistettu Pizzolato Biologico prosecco on hedelmäinen ja kepeä. Maussa voi aistia persikkaa ja päärynää sekä kevyttä kukkaisuutta. Prosecco on loistava pari makeille jälkiruoille. Pizzolaton elegantit proseccot ovat vilahdelleet blogissani aiemminkin. Pääset lukemaan lisää niistä täältä ja täältä.