Espanja,  Tempranillo

Blogin kuulumisia ja sulfiititon viini

Niin on vuosi 2021 lähtenyt käyntiin ja ajattelin tulla kertomaan teille kuulumisia.

Aloitin WSET 3 sertfikaatin opiskelun marraskuun alkupuolella. Joulukuun tasting-harjoitukset jouduttiin perumaan Korona tilanteen johdosta, mutta nyt on taas opinnot päässeet jatkumaan. WSET 3 tason opinnot kestävät huhtikuuhun saakka, jolloin on tentti. Opiskeltavaa on hyvin paljon, josta johtuen blogissakin voi olla kevään aikana hiljaisempaa.

Viinitilaisuudet ovat edelleen pysähdyksissä, eikä matkojakaan voida järjestää. Viime vuodelle suunniteltu Lontoon matka on edelleen suunnitelmassa ja lentoja siirretty useampaan otteeseen.

Viime vuonna blogissa tutustuttiin erilaisiin rypälelajikkeisiin. Tänä vuonna ajattelin kertoa teille eri viinialueista. Lisäksi kuukausittain tutustutaan yhteen Alkon kuukauden erikoisvalikoiman tuotteeseen. Olen itse tykännyt kovasti tästä kuukausittain vaihtuvasta erikoisvalikoimasta. Kannattaa kurkata Alkon sivut alkukuusta ja tutustua tulevan kuun valikoimaan. Täältä löytyy monia mielenkiintoisia viinejä ja myös erikoisharvinaisuuksia.

Tammikuun erikoisvalikoimassa oli muun muassa sulfaatittomat viinit, joista valitsin toisen maisteltavaksi. Käymisen yhteydessä viiniin muodostuu sulfiittia. Sulfiittia myös lisätään viiniin, eli sitä käytetään viinin säilöntäaineena. Jotkut kokevat saavansa sulfiitista päänsärkyä. Biodynaamiset, sekä alkuviinit ovat myös hyvin vähä-sulfiittisia viinejä. Näistä voit lukea lisää tästä.

Dominio Punctum Cortadera Tempranillo 2019

Valitsin maisteltavaksi espanjalaisen punaviinin, jossa ei ole lisättyä sulfiittia. Tämä luomu, biodynaaminen sekä vegaaneille sopiva viini on valmistettu Tempranillo lajikkeesta.

Dominio Punctum Cortadera Tempranillo 2019

Viinissä on hyvin tumma, purppurainen väri. Kohtalaisessa tuoksussa makeaa marjaisuuta, mustaherukkaa ja tummaa kirsikkaa. Viini on täyteläinen ja siinä on kohtalaiset tanniinit. Keskipitkä maku toistaa tuoksun aromit. Tämä viini sopii hyvin esimerkiksi naudanlihasta valmistetun pataruoan seuraksi.