Englanti,  Kestävä kehitys,  Viinitila

Ridgeview – Laadukkaita brittikuohuviinejä ympäristöä kunnioittaen

Vajaan tunnin junamatkan päästä Lontoon keskustasta sijaitsee luonnonkaunis Ridgeview’n viinitila. Kävin huhtikuun lopulla tutustumassa tähän upeaan viinitilaan ja heidän palkintoja voittaneisiin huippukuohuviineihin.

Englantilaiset kuohuviinit ovat kiinnostaneet minua jo jonkun aikaa. Viime vuonna vierailin Balfourin upealla viinitilalla Kentissä, josta voit lukea lisää tästä. Huhtikuun lopussa olin osallistumassa Glass Of Bubbly Show:hun sekä Sustainability Sparkling Wine kokoukseen Lontoossa ja halusin samalla matkalla tutustua Ridgeviewn viinitilaan. Heidän intohimoinen suhtautuminen englantilaisen huippukuohuviinin valmistamiseen kestävästi ja vastuullisesti oli syy siihen miksi halusin tutustua juuri Ridgeview -viinitilaan.

Ridgeview Wine Estate

Ridgeview sijaitsee Kaakkois-Englannissa, Itä-Sussexin (East-Sussex) aluueella lähellä Brightonin merenrantakaupunkia. Tarkalleen tila sijaitsee Sussexin maaseudulla, South Downsin kansallispuiston alueella. Ridgeview nettisivuilla on erinomaiset ohjeet tilalle saapumiseen eri suunnista ja eri kulkuneuvoilla. Olimme sopineet Ridgeview’n Mardi Robertsin kanssa tapaamisen huhtikuisena maanantai-iltapäivänä ja hän lupasi ystävällisesti esitellä minulle tilaa.

Viinitila on avoinna maanantaista perjantaihin klo 8- 16.30 ja viinitilan oma kauppa maanantaista sunnuntaihin klo 11 – 16.00. Viinitilakierrokset ja tastingit ovat varattavissa heidän nettisivujensa kautta. Tilalla sijaitsee myös upea ravintola The Rows & Vine, josta avautuvat näkymät Chardonnay viljelmille sekä viinitilaa rajaaville kukkuloille. Ruokalista on suunniteltu erityisesti Ridgeview kuohuviinien kanssa nautittavaksi.

Ridgeview wine estate

Saavuin viinitilalle paikallisjunalla Lontoosta. Junamatka London Bridge asemalta muun muassa Gatwic lentokentän kautta Burgess Hill asemalle kesti noin 50 minuuttia. Junalippu kannattaa ostaa etukäteen esimerkiksi Southeastern Railway sivustolta. Edestakainen off-peak lippu, eli ruuhka-ajan ulkopuolinen lippu maksoi 22 €.

Junassa on mukava ja viihtyisää matkustaa. Junat ovat siistejä ja lisäksi paikoilla on myös puhelimen latausmahdollisuus. Junalipun saa ladattua puhelimeen, josta qr koodia näyttämällä pääsee asemalaiturille ja sieltä pois. Koska ilma oli lämmin eikä satanut, päätin kävellä noin puolen tunnin matkan Burgess Hill asemalta viinitilalle.

Suurimmaksi osaksi kävelymatkaa matka taittui mukavasti jalkakäytävällä. Hieman ennen loppumatkaa jalkakäytävä kuitenkin loppui ja noin vajaat 100 metriä joutui kävelemään heinikkoista piennarta pitkin. On hyvä huomioida vasemman puoleilen liikenne ja pysyä koko ajan valppaana. Liikenne oli suhteelliseen kovaa. Viinitilalta lähtiessäni Mardi neuvoi minulle toisen reitin, jossa pääsin polkua pitkin suoraan tielle, jossa oli jalkakäytävä. Suomalaiselle oikeanpuoleiseen liikenteen tottuneelle suosittelen ottamaan asemalta taksin.

Näkymät The Rows & Vine ravintolan kattoterassilta. Ridgeview on saanut nimensä kauempana näkyvistä harjanteista (eng. ridge)

Keskiössä kestävyys ja vastuullisuus

Ridgeview:n juuret ulottuvat vuoteen 1995. Mike ja hänen vaimonsa Christine Roberts istuttivat tuolloin ensimmäiset viiniköynökset Ditchlingiin, Sussexiin. Ennen viiniköynöstön istutusta, Mike Roberts työskenteli IT yrityksen johtajana.

Hän järjesti parhaille työntekijöilleen matkoja Ranskan Champagneen. Yhdellä näistä matkoistaan, Mike sain idean, että samanlaista kuohuviiniä voisi valmistaa myös Englannissa. Roberts istutti 16 hehtaaria samppanjalajkkeita: Charnonnayta, Pinot Noiria ja Meunieria. Ensimmäiset kuohuviinit valmistettiin High Weald sopimusviinitilalla, joka sijaitsi Kentissä. Kun sopimusviinivalmistusliiketoiminta tuli päätökseen, osti Mike heidän laitteistonsta ja aloitti viinin valmistuksen Ridgeviewssä. Viinin valmistus piti alun perin olla Miken ja Christinen leppoisaa puuhailua eläkepäivillä, mutta toisin kävi.

Chardonnay. Kuvassa näkyvät ”tynnyrit” ovat lämmittimiä, joihin sytytetään tulet hallan uhatessa.

Ridgeview voitti vuonna 2005 ensimmäisenä englantilaisena kuohuviininä parhaan perinteisellä menetelmällä valmistetun kuohuviinin palkinnon kansainvälisessä Wine & Spirits kilpailussa. Palkinnot eivät jääneet tähän, vaan vuosien mittaan Riedgeview on voittanut myös muita lukuisia palkintoja.

Ridgeviewn toimintaa pyöritetään tällä hetkellä toisessa sukupolvessa. Sisarukset Tamara ja Simon Roberts ovat jatkaneet tilan toimintaa. Tamara liiketoiminnan johtajana ja Simon päävinintekijänä.

Ridgeviewn perustaja Mike Roberts

Toimintansa alkutaipaleelta asti, Ridgeview on ottanut huomioon kaikessa kestävyyden. Ridgeview onkin vuodesta 2022 ollut sertifioitu B yhtiö (Certified B Corporation). B Corp on vastuullisuussertifikaatti, jossa keskiössä ovat sosiaaliset sekä ympäristövaikutukset. Vastuullisina tekoina, Ridgeview on lisännyt muun muassa jätteen kierrätysasetta. Lisäksi he ovat asentaneet 100 uutta aurinkopaneelia, investoineet uusiin viininvalmistuslaitteisiin, jotka ovat vähentäneet valmistuksen energian kulutusta ja kertynyttä jätettä. Vuonna 1999 rakennettu ensimmäinen englantilainen maanalainen viinikellari vähentää myös energiankulutusta, koska maanalainen kellaritila pysyy luonnostaan viileänä.

Metsäpolku Pinot Noir viljelmille.

Tasting

Viinitilakierroksen jälkeen oli aika maistaa tilan viinejä. Viinit ovat saaneet nimensä tunnetuilta brittiläisiltä alueilta nostaen esille kuohuviinin alkuperää. Esimerkiksi Bloomsbury on kaupunginosa Lontoon pohjoispuolella.

Ridgeview Bloomsbury NV on valmistettu Chardonnay (61 %), Pinot Noir (27 %) ja Meunier (12%) rypäleistä. Kyseessä on Ridgeviewn myydyin kuohuviini. Käsin poimitut rypäleet puristetaan hellävaraisesti kokonaisina terttuina. Fermentointi tapahtuu terästankeissa 18-20 asteen lämpötilassa. Toinen käyminen pullossa kestää noin 18 kuukautta. Alkoholia 12 %, sokeria 6,5 g/l. Väri on vaalean kultainen. Tuoksussa sitrushedelmiä ja vaaleaa persikkaa. Maussa tuoksun aromien lisäksi myös kevyttä paahteisuutta. Erinomainen ja hienostunut kuohuviini esimerkiksi savustetun kalan kanssa tarjoiltavaksi. Saatavilla Alkosta, myös pienemmässä 0,375 litran pullokoossa.

Ridgeview Cavendish NV on valmistettu Pinot Noir (36 %), Meunier (32 %) ja Chardonnay (32%) rypäleistä. Käsin poimitut rypäleet puristetaan hellävaraisesti kokonaisina terttuina. Fermentointi tapahtuu terästankeissa 18-20 asteen lämpotilassa. Toinen käyminen hiivasakan kanssa pullossa noin 18 kuukautta. Väri on hieman tummempi kuin Bloomsburryssa. Tuoksussa punaisia omenoita. Maku on pitkä ja kompleksinen. Sopii erityisesti runsaamman makuisille ruoille, esimerkiksi grillatuille kasviksille.

Riggeview Fitzrovia Rosé NV tarjoiltiin muun muassa Barack Obamalle Buckinghamin palatsissa. Valmistettu Pinot Noir (36 %), Meunier (32 %) ja Chardonnay (32 %) rypäleistä. Rypäleet poimitaan käsin ja kokonaiset tertut puristetaan hellävaraisesti. Fermentointi tapahtuu terästankeissa 18-20 asteessa. Valkoviinipohja käy läpi malolaktisen käymisen. Lopulta viini sekoitetaan kypsemmistä Pinot Noireista valmistettuun pohjaviiniin. Toinen käyminen hiivasakan kanssa pulllossa noin 18 kuukauden ajan. Kaunis vaalenpunainen sävy. Tuoksussa hedelmäisyyttä ja punaisia marjoja. Tuoksun aromien lisäksi maussa kermaisuuttaa. Erinomainen maljajuomana tai kalaruokien parina. Saatavilla Alkosta.

Seuraavaksi maistoin kolmea heidän vuosikertakuohuviiniä.

Ridgeview Blanc de Blancs 2018 on 100 % Chardonnay. Vuosi 2018 oli erinomainen. Talvi oli pitkä ja luminen. Kasvukausi oli kevään hienoista myöhästymistä huolimatta erinomainen. Parhaista Chardonnay rypäleistä valmistettu puristamalla kokonaiset tertut hellävaraisesti. Osa perusviiniä on käynyt läpi malolaktisen käymisen. Toinen käyminen pullossa 46 kuukauden ajan. Väri on vaalea kullankeltainen. Tuoksussa kukkaisuutta ja sitruksia sekä omenaa. Maussa tuoksun aromien lisäksi paahteisuutta, kermaisuutta ja raikasta sitruksisuutta. Pitkä loppumaku. Monipuolinen ruokaviini runsaimmille ruoille. Alkosta saatavilla vuoden 2016 vuosikertaa.

Ridgeview Blanc de Noirs 2015 on valmistettu Pinot Noir (52 %) ja Meunier (48 %) rypäleistä. Vuonna 2015 ei ollut kevätpakkasia. Kesä oli lämmin ja elokuu viileä ja hieman sateinen. Syys ja lokakuu leutoja. Valikoidut rypäletertut poimittiin käsin ja puristettiin hellävaraisesti kokonaisina. Fermentointi tapahtui 18-20 asteisissa terästankeissa. Osa perusviiniä kävi läpi malolaktisen käymisen. Toinen käyminen pullossa 72 kuukauden ajan. Väri on syvä, kullankeltainen. Tuoksussa yrttisyyttä ja kivellisiä hedelmiä. Maku on kompleksinen, runsas ja lisäksi siinä on runsaasti punaisia marjoja ja paahteisuutta. Saatavilla Alkosta.

Ridgeview Rosé de Noirs 2018 on valmistettu Pinot Noir (85 %) ja Meunier (15 %) rypäleistä. Käsin poimitut rypäleet lepäsivät 6-12 tuntia kuorien kanssa ennen kokonaisten terttujen hellää puristamista Fermentaatio 18-20 asteisissa terästankeissa. Osa perusviinistä kävi läpi malolaktisen käymisen. Toinen käyminen pullossa vähintään 36 kuukauden ajan. Kaunis ruusukultainen väri. Tuoksu on runsas ja siinä on aistittavissa punaisia marjoja ja hillottua hapankirsikkaa. Maku on runsas ja kermainen ja lisäksi se toistaa tuoksun aromit. Pitkä loppumaku. Kaikki kuohuviinit olivat upeita, mutta tämä oli ehdottomasti suosikkini.

Ridgeviewn kuohuviinejä on hyvin saatavilla Alkosta. Jos sinulla on seuraavalla Lontoon matkallasi puoli päivää aikaa, suosittelen lämpimästi vierailemaan Ridgeviewn upealla viinitillalla, Itä-Sussexissa.

Artikkelissa käytetyt lähteet:

Jeffreys, Henry (2023) Vines in a Cold Climate. The people behind the English Wine Revolution.

Ridgeview: https://www.ridgeview.co.uk