Viña Leyda – Chilen viileä yllättäjä
Masterclass kutsu: Wennergo
Leydan Pinot Noir on jo pitkään ollut eräs suosikkiviineistäni ja joulupöydän vakiovieras. Olin hyvin innoissani saadessani kutsun Leydan masterclassiin, jossa pääsisin maistamaan viinitalon muitakin viinejä sekä tapaamaan heidän pääviinintekijäänsä Viviana Navarretea.
Viña Leyda
Leydan viinitalo perustettiin vuonna 1997 Leydan laaksoon, Chilen rannikolle. Leyda onkin alueella pioneeri, sillä he ottivat riskin ja olivat ensimmäisiä, jotka istuttivat laaksoon viiniä vuonna 1998. Leydan laakso on alueen viilein sillä se sijaitsee vain muutaman kilometrin päästä Tyynen valtameren rannikolta.
Vuotuinen maksimilämpötila on keskimäärin vain 23 astetta ja lämpötilojen vaihtelu eri vuodenaikojen välillä on vähäistä. Viileä ilmasto kypsyttää rypäleet hitaasti. Tämä tuo rypäleisiin lisää luonnollista hapokkuutta ja mahdollistaa aromien ja makujen kehittymisen. Vivianan mukaan he kokeilivat istuttaa alueelle Merlot- ja Carbernet Franc -rypäleitä, mutta kyseiset lajikkeet eivät menestyneet viileässä ilmastossa. Vivianan mukaan täytyy istuttaa sellaisia lajikkeita, jotka kestävät alueen viileää ilmastoa. Sittemmin Leyda onkin erikoistunut erityisesti viileän alueen rypäleisiin.
Chile mielletään usein lämpimän ilmaston alueeksi ja se onkin tunnettu erityisesti punaviinien tuottajamaana. Vivianan mukaan joidenkin on ollut vaikea uskoa, että Chilessä voi todella tuottaa viiniä myös viileässä ilmastossa.
Viinintekijä Viviana Navarrete
Leydan pääviinintekijä Viviana Navarrete on yksi Chilen arvostetuimpia viinintekijöitä. Hän on työskennellyt Leydan viinitalolla vuodesta 2007 päämääränä tuottaa Chilen parhaimpia viileän ilmaston viinejä, jotka ilmentävät ainutlaatuisen laakson identiteettiä. Vivianan tavoitteena on tehdä Viña Leydasta uuden maailman paras Pinot Noirin tuottaja. Viviana on voittanut lukuisia palkintoja ja vuonna 2013 hänet nimitettiin Chilen kymmenen parhaan viinintekijän joukkoon.
Maistellut viinit
Maistoimme masterclassissa seitsemää eri viiniä. Kolmea valkoviiniä ja neljää punaviiniä. Useimmat viineistä ovat hyvin saatavilla Alkosta.
Leyda Reserva Riesling 2022
Masterclassin aloitti Leydan Reserva Riesling. Tässä Rieslingissä on erikoista se, että Suomi on ainoa maa, johon kyseistä Rieslingiä tuodaan. Leydan tavoitteena on valmistaa kuivaa, vähemmän alkoholia sisältävää ja enemmän sitrushedelmien aromeja ja makua ilmentävää Rieslingiä. Vuosi 2022 oli Leydan laaksossa tyypillinen. Vähäisten sateiden vuoksi rypäleet olivat poikkeuksellisen terveitä. Sadonkorjuu alkoi maaliskuun viimeisellä viikolla.
Rypäleet tähän Rieslingiin tulevat El Granito -viinitarhasta, neljän kilometrin päästä Tyynen valtameren rannikolta. Viini on käynyt terästankeissa 18 vuorokautta ja tämän jälkeen seitsemän kuukautta hiivasakan kanssa ennen pullottamista.
Tuoksu on hyvin puhdaspiirteinen. Lisäksi siinä voi aistia greippiä, limeä, vihreää omenaa sekä hieman petroolia. Maku on kuiva ja hapokas ja tasapainoinen. Maku toistaa tuoksun aromit. Erinomainen Riesling muun muassa rasvaisen kalan kanssa tarjottavaksi. Saatavilla Alkosta.
Leyda Garuma Sauvignon Blanc 2022
Pinot noirien lisäksi Leyda on tunnettu erinomaisista Sauvignon Blanc viineistä. Viileä ilmasto tarjoaakin tällä aromaattiselle rypälelajikkeelle erinomaiset kasvuolosuhteet. Sauvignon Blancia viljellään myös muualla Chilessä. Esimerkiksi Casablancan alueella Sauvignon Blancissa on enemmän trooppisia hedelmiä. Leydan viileällä alueella Sauvignon Blanc ilmentää enemmän vihreiden hedelmien ja marjojen aromeja. Viinin nimessä esiintyvä Garuma tarkoittaa pientä lokki-lintua, joka löytyy Chilen rannikolta. Rypäleet tähän Sauvignon Blanciin tulevat El Maiténin viinitarhasta, jossa maaperä on graniittinen. Myös kalkkikiveä esiintyy paikoittain.
Sauvignon Blancin tuoksussa on muun muassa kirpeää karviaista, valkoisia herukoita ja hieman yrttisyyttä. Viini on kuiva ja hyvin hapokas. Hieman kermainen maku toistaa tuoksun aromit. Mineraalinen loppumaku. Saatavilla Alkosta.
Leyda Lot 4 Sauvignon Blanc 2021
Masterclassissa pääsimme tutustumaan myös Leydan Lot -linjaan. Lot-linja edustaa Leydan elegantimpaa tyyliä, jossa tuotanto on rajatumpaa ja rypäleet poimitaan tarkkaan rajatulta alueelta. Rypäleet tähän Sauvignon Blanciin poimittiin käsin El Maitén -viinitarhasta huhtikuun alkupuolella. Alkoholikäyminen tapahtui betoniastioissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä. Viinitarhaan tehtiin perusteellinen maaperätutkimus, jotta saatiin selville maaperän koostumus. Lot -viinien maaperässä on esimerkiksi enemmän silttiä kuin Garumassa.
Lot 4 Sauvignon Blancin tuoksu on hyvin aromaattinen. Lisäksi tuoksussa leikattua ruohoa, sitrushedelmiä sekä valkopippuria. Maku on yhdistelmä hyvin puhdaspiirteistä ja teräksistä Sauvignon Blancia sekä kermaista ja runsasta rakennetta. Hyvin pitkä ja suolainen loppumaku. Saatavilla Alkosta.
Sauvignon Blancia on pidetty nuorena juotavana viininä, mutta Vivianan mukaan Sauvignon Blanc on erinomainen viini myös kellariin. Ikääntyessä se säilyttää edelleen eloisuutensa, mutta saa lisää kermaista rakennetta.
Leyda Las Brisas Pinot Noir 2023
Leydan Las Brisas Pinot Noir on ollut pitkään yksi luottoviineistäni ja vakiovieras joulupöydässäni. Voit lukea Las Brisasin vuoden 2018 viinistä lisää tästä. Tämän Pinot Noirin rypäleet poimitaan El Granito ja El Maitén viinitarhoilta, joiden maaperä tutkittiin hyvin huolella. Vuoden 2023 sadonkorjuu alkoi reilu kymmenen päivää tavanomaista aikaa myöhemmin johtuen kylmästä keväästä. Tästä johtuen kypsyminen alkoi hitaasti ja rypäleiden oli haastavaa saavuttaa optimaalinen kypsyys. Viinin ikääntymiseen on käytetty neljää eri materiaalia: ranskalaisia tammitynnyreitä, betonisäiliöitä, puisia astioita sekä terästankkeja.
Las Brisas Pino Noirin tuoksussa on punaisia marjoja, kuten vadelmaa ja kirsikkaa sekä hieman kukkaisuutta. Viini on raikas ja keskitäyteläinen ja sen maku toistaa tuoksun aromit. Loppumaku on viipyilevä ja hieman pippurinen sekä yrttinen. Todella monipuolinen ruokaviini. Erinomainen esimerkiksi joulupöydässä, jossa tämä viini sopii hyvin yhteen monien perinteisten jouluruokien kanssa. Saatavilla Alkosta.
Leyda Lot 21 Pinot Noir 2022
Leyda Lot 21 Pinot Noir kuuluu myös edellä mainittuun rajatumpaan Lot- linjaan. Maaperän kalkkikivipitoisuus vaikuttaa viiniin kypsyttäen rypäleet nopeammin. Sadonkorjuu tulee siten suorittaa tarkasti tiettynä ajankohtana. Viinin valmistuksessa 30 % rypäleistä pidettiin kokonaisina rypäleen rakenteen, mineraalisuuden ja kukkaisuuden esiin nostamiseksi. Viini on käynyt betoniastioissa sekä ranskalaisessa tammessa.
Lot 21 Pinot Noirin tuoksussa on punaisia hapokkaita marjoja, kuten punaherukkaa sekä hieman yrttisyyttä ja kukkaisuutta. Viini on täyteläisempi kuin Las Brisas Pinot Noir. Lisäksi se on hyvin hapokas ja viinin maussa toistuu tuoksun punaiset, hapokkaat marjat. Tämä viini maistuu erinomaisesti sienirisoton kanssa. Erinomainen viini nyt, mutta tämän voisi myös hankkia myös kellariin. Leyda Lot 21 Pinot Noir on saatavilla maistelulaatikossa viinikellari.comin kautta.
Leyda Origin Pinot Noir 2020
Leydan Origin Pinot Noiria kuvaillaan talon ikoniviiniksi, joka ilmentää alueen alkuperää ja erityisesti maaperän monimuotoisuutta. Kyseessä on 100 % Pinot Noirista valmistettu viini, jota valmistetaan vain noin 2000 pulloa. Viini on valmistettu 12- vuotiaista viiniköynnöksistä pienestä lohkosta El Maiténin viinitarhasta, jossa maaperä on kalkkikiveä.
Rypäleistä 35 % jätettiin kokonaisiksi viinin rakenteen parantamiseksi sekä mineraalisuuden ja kukkaisuuden lisäämiseksi. Viini kypsyi 12 kuukautta puuastioissa ilman sekoitusta, jonka jälkeen pullotus tapahtui suoraan astioista. Yhdentyyppisen astian käyttö korostaa viinin alkuperää, puhtautta ja kalkkikivi maaperän vaikutusta.
Origin Pint Noirin tuoksussa on punaisia marjoja, kuten kirsikkaa, vadelmia sekä hieman yrittisyyttä ja mausteisuutta. Maku on pehmeä ja elegantti. Tanniinit ovat runsaat ja hieman kireät. Myös tämä viini kelpaa mainiosti kellariin. Saatavilla Alkosta.
Leyda Lot 8 Syrah 2020
Viimeisenä viininä maistoimme Laydan Lot 8 viinin, joka on 100 % Syrah rypäleistä valmistettu viini. Rypäleet poimitaan tarkkaan valituilta riveiltä, El Maitén viinitarhasta. Vivianan mukaan Syrah -rypäleet ovat valmiita poimittavaksi silloin, kun niissä maistuu oliivi ja valkopippuri. Viini on käynyt puuastioissa sekä ranskalaisessa tammessa.
Syrahin tuoksussa on punaisia marjoja, kuten kirsikkaa sekä metsämustikkaa. Lisäksi tuoksussa yrttisyyttä, valkopippuria sekä oliiveja. Keskitäyteläinen maku toistaa tuoksun marjojen, pippurin ja oliivin aromeja. Erinomainen viini tuhdimpien pataruokien sekä mietojen juustojen kanssa nautittavaksi. Saatavilla Alkosta.
Leyda valmistaa viinejä huomioiden alueen maaperän ja viileän ilmaston. Maaperän tarkka kartoitus mahdollistaa laadukkaiden ja kyseiselle lajikkeelle ominaisen kasvupaikan. Viineissä on erinomainen hinta-laatusuhde, ja ymmärrän hyvin, miksi Leydan viinit ovat valloittaneet suomalaisten sydämet.