Australia,  Espanja,  Grenache,  Pinot Noir,  Sauvignon Blanc,  Semillon

Juhannuksen viini- ja ruokavinkit 2021

Rosékuohuvat sopivat erinomaisesti kesäisiin juhliin esimerkiksi alkumaljaksi. Rosékuohuvia on hyvin saatavilla melkein jokaisessa kuohuviinityypissä aina samppanjasta proseccoon. Suositusta prosecco rosésta voit lukea lisää tästä. Tällä kertaa esittelen teille espanjalaisen rosé cavan.

Ramon Canals Reserva Rosé Organic Cava Brut 2018

Ramon Canals Reserva Rosé Organic Cava Brut 2018 on valmistettu perinteisellä menetelmällä Garnacha ja Pinot Noir rypäleistä. Garnacha rypäleet on poimittu Central Penedèsin alueelta ja Pinot Noir -rypäleet Upper Penedèsin aluueeta. Maaperä on savea sekä kalkkikiveä. Rypäleet on poimittu käsin. Kuohuviinin toinen käyminen on tapahtunut pullossa ja viini on saanut ikääntyä hiivasakan kanssa 24 kuukautta. Tässä kuohuviinissä on alkoholia 11,5 % ja sokeria 8g litrassa.

Ramon Canals Organic Reserva Rosé 2018

Tuoksussa on punaisia marjoja sekä kevyttä kukkaisuutta. Kuiva ja hapokas maku toistaa tuoksun aromeja. Kuohuviini on keskitäyteläinen ja siinä on pitkä loppumaku. Alkumaljan lisäksi tämä rosé cava sopii hyvin myös pastan sekä vaaleiden liharuokien pariksi. Tarjoile hyvin viilennettynä 6-8 asteisena.

Savulohta uusia perunoita sekä raikas Sauvignon Blanc Australiasta

Savulohi sekä uudet perunat edustavat perinteistä suomalaista juhannusruokaa parhaimmillaan. Lähes täydellinen makuyhdistelmä syntyy rasvaisen suolaisesta kalasta, uusista perunoista voin ja tillin kanssa sekä hapokkaasta yrttisestä Sauvignon Blanc viinistä. Lisäksi kannattaa tarjoilla kevyt ja raikas vihersaalaatti kauden kasviksista.

Xanadu Exmoor Sauvignon Blanc ja savustettu lohifilee

Savustettu lohifilee

  • n. 800g – 1 kg lohifileetä
  • 1,5 – 2 tl karkeaa merisuolaa
  • Kourallinen leppäsavurouhetta
  • 2 palaa sokeria

Kuivaa lohen pinta talouspaperilla ja ripottele lohen pinnalle merisuolaa tasaisesti. Laita kala jääkaappiin noin kahdeksi tunniksi. Pyyhi sitten ylimääräinen suola kalan pinnalta ja asettele kala savustimen ritilän päälle. Lisää savustuspellin päälle kourallinen leppäsavurouhetta tai muuta valitsemaasi savustukseen sopivaa puurouhetta. Laita rouheen päälle kaksi palaa sokeria. Savusta kalaa sähkösavustimella noin 40 minuuttia. Tarjoile kala uusien perunoiden sekä salaatin kanssa.

Xanadu Exmoor Sauvignon Blanc Semillon 2019

Länsi-Australiasta Margaret Riverin alueelta tuleva Xanadu Exmoor on Sauvignon Blancin (85 %) ja Semillonin (15 %) sekoite. Rypäleet on poimittu siten, että niiden olosuhteet ovat mahdollisimman viileät. Viini on käynyt viileässä, 15 asteisissa terästankeissa. Nämä molemmat menetelmät auttavat viiniä säilyttämään raikkaan hapokkaan maun. Viinissä on alkoholia 12,5 %.

Raikkaassa tuoksussa sitruunaa ja yrttisyyttä. Maku on kuiva ja hapokas ja toistaa tuoksun aromit. Loppumaussa myös kevyttä mineraalisuutta sekä herukkaisuutta. Savustetun kalan lisäksi tämä viini sopii myös erityisen hyvin muiden kalaruokien, salaattien sekä kanaruokien pariksi. Tarjoile viilennettynä 8-10 asteisena.

Lisää juhannuksen viini- ja ruokavinkkejä löydät tästä.