Argentiina,  Malbec

Kuukauden rypäle: Malbec

Malbec- rypäleestä valmistetut muhkeat ja täyteläiset punaviinit sopivat mielestäni erinomaisesti syksyyn ja pimeneviin iltoihin takkatulen ääreen. Näin lokakuun lopulla onkin sopiva aika tutustua herkulliseen Malbeciin.

Malbec- maku ja tyyli

Malbec on tyyliltään hyvin tumma, purppurainen, tuhti ja täyteläinen sekä tanniininen. Viinit ovat usein kohtalaisen hapokkaita. Malbecissa maistuu usein mausteet, tummat hedelmät (tumma luumu), karhunvatukka ja suklaa.

Yleensä Malbec esiintyy lajikeviininä, mutta siitä valmistetaan myös sekoiteviinejä, usein Cabernet Sauvignonin, Merlotin, Cabernet Francin tai Petit Verdotin kanssa. Malbec sopii myös hyvin kellariin säilöttäväksi. 

Malbec – alueet

Malbec mielletään hyvin usein argentiinalaiseksi viiniksi ja siellä se nauttiikin huimaa suosiota. Suurin osa maailman Malbec viineistä tuleekin Argantiinasta. Tosiasiassa Malbec on kotoisin Ranskan Bordeaux’sta. Ranskassa Malbecia kutsutaan myös nimellä Côt. Argentiinassa sen kuuluisimpia alueita on Argentiinan viinipääkaupunki Mendoza. Argentiinan ja Ranskan lisäksi Malbecia viljellään muun muassa Chilessä.

Don David Malbec Reserve 2018

Alkossa on runsas valikoima Malbeceja. Valitsin maisteltavaksi Alkon vakiovalikoimasta argentiinalaisen Malbecin. Don David Malbec Reserve tulee Cafayaten laakson alueelta Pohjois-Argentiinassa. Cafayate kuuluu Saltan viinialueeseen. 

Don David Malbec Reserve 2018

Viinissä on keskisyvä, purppurainen väri. Tuoksu on kohtalainen ja siinä voi aistia nahkaisuutta, suklaata ja tummia hedelmiä. Viini on täyteläinen ja siinä on kohtalaiset tanniinit ja napakka hapokkuus. Maku toistaa tuoksun aromeja, lisäksi siinä maistuu myös hapankirsikka. Viinissä on alkoholia 14,5 % ja sokeria 3 g/l. Loistava kumppani liharuoille, esimerkiksi pihville ja grillatulle lihalle. Kokeile myös sieniruokien kanssa.

Malbec ja ruoka

Malbec kaipaa mielestäni jotain pureskeltavaa seurakseen. Itsessään näin tuhti viini voi olla turhan raskas juotava. Malbec toimii mainiosti pihvin kanssa. Tämä yhdistelmä lieneekin tunnetuin. Malbec on loistava kumppani myös juustojen kanssa. Tarjoa Malbec 15-20 asteisena.