Alkuviini,  Itävalta

Noita Winery – Alkuviinejä Fiskarsista

Viinit saatu: Brukett & Sugar Helsinki

Suomi ei ole tunnetusti perinteisessä mielessä viinimaa, joten kun sain mahdollisuuden tutustua Fiskarsissa valmistettuihin alkuviineihin mielenkiintoni heräsi oitis. Voit lukea lisää alkuviineistä täältä: Alku- ja biodynaamiset viinit.

Urban Winery

Vuonna 2018 alkunsa saanut Noita Winery sijaitsee Fiskarsissa, joka on tunnettu käsityöläiskulttuuristaan. Fiskars on erinomainen paikka esimerkiksi päivävierailulle.

Noita Wineryn viinien valmistuksesta vastaa Simon McCabe. Kyseessä ei ole perinteinen viinitila, vaan Urban Winery, käännettynä kaupunkiviinitila, jolla tarkoitetaan viinintuottajia, joilla ei pääasiassa ole omia viinitarhoja. Fiskarssiin rypäleet tulevat Itävallan Burgenlandin alueelta. Burgenland on hyvin suuri viinintuotantoalue, ja se sijaitsee Itävallan itärajalla. Burgenland on erityisen tunnettu laadukkaista makeista viineistä sekä punaviineistä.

Luomuviljellyt rypäleet poimitaan käsin, ja ne kuljetetaan suoraan Fiskarsiin, Noita Wineryn tiloihin. Rypäleitä käsitellään mahdollisimman vähän. Rikkiä lisätään vain vähän, jos ei ollenkaan. Viinejä ei myöskään suodateta. Viinit käyvät myös alkuperäisillä hiivoilla. Rypälemassaa ei hävitetä, vaan sitä käytetään muun muassa Fiskarsin panimossa sekä lopulta viimeisenä biokaasuna. Rypäleet siis hyödynnetään viimeiseen saakka.

Valitsin maisteltavaksi kolme vuoden 2021 vuosikertaa.

Pet Nat

Noita Wineryn Pet Nat 2021 on valmistettu seuraavista käsin poimituista rypäleistä: Pinot Blanc (43 %), Chardonnay (37 %), Blaufränkisch (12 %) sekä Rotburger (8 %). Blaufränkisch on laadukas rypäle, joka kasvaa etenkin Itävallassa sekä Saksassa. Blaufränkisch tuo sekoitteisiin etenkin rakennetta ja hapokkuutta. Rotburger on tumma rypälelajike, joka kasvaa etenkin Saksassa sekä Itävallassa.

Noita Winery Pet Nat 2021

Viini on kirkastamaton, suodattamaton sekä vegaaneille sopiva. Viini valmistetaan käyttäen Co-Fermentation menetelmää, jossa samaan aikaan fermentoidaan vähintään kahta eri rypälelajiketta. Viini käy terästankeissa sekä pullossa paikallisten villihiivojen avulla. Pullokäyminen kestää kolme kuukautta, jonka jälkeen viini on valmis markkinoille.

Viini on kevyesti kuohuva, joten avaaminen kannattaa suorittaa erityisen varovasti. Viini on hyvä nauttia hyvin viilennettynä. Viinin väri on kaunis vadelmanpunainen. Tuoksussa punaisia marjoja ja hieman hiivaisuutta. Maku on kuivahko ja hapokas, sekä toistaa tuoksun punaisten marjojen aromeja. Alkoholia on 12,5 %. Raikas ja hapokas Pet Nat oli erinomainen kumppani grillatulle kanalle ja fetasalaatille.

Kevyesti kuohuva Noita Winery Pet Nat 2021

Riesling 2021

Noita Winery Riesling 2021 valmistetaan Riesling rypäleistä, jotka tulevat myös Burgenlandin alueelta, Itävallasta. Rypäleet poimitaan käsin. Saapuessaan Fiskarsiin rypäleet lajitellaan sekä rangat poistetaan käsin. Tämän jälkeen rypäleet puristetaan. Kuorikontakti, jossa viini lepää hiivasakan päällä kestää 36 tuntia ja se tapahtuu viileässä. Viinin käyminen tapahtuu terästankeissa. Riesling on kirkastamaton, suodattamaton sekä se sopii vegaaneille.

Noita Winery Riesling 2021

Viinin väri on keskisyvä kullan keltainen. Tuoksu on nuorekas, ja siinä on kivellistä hedelmää (aprikoosia), ja kevyttä mausteisuutta sekä sitruksia. Maku on kuiva, hapokas ja aavistuksen pirskahteleva. Maussa lisäksi sitruunaa, omenaa ja kivellisiä hedelmiä. Alkoholia on 11 %. Monipuolinen ruokaviini esimerkiksi kalan kanssa tarjottavaksi.

Loop Garoo

Noita Winery Loop Garoo 2021 on valmistettu käsin poimituista rypäleistä, jotka tulevat Itävallan Burgelandin alueelta. Rypäleet ovat Pinot Blanc (78 %) ja Pinot Noir (12 %). Myös Loop Garoo valmistetaan Co-Fermentation menetelmällä. Lisäksi viini on kevyesti kuohuva, mikä on saatu aikaan käytten Charmat metodia, eli tankkimenetelmää. Myös Loop Garoo kannattaa viilentää hyvin ennen avaamista ja avata pullo varoen.

Noita Winery Loop Garoo 2021

Viinissä on melko voimakas tummien sekä punaisten marjojen tuoksu. Maku on kuiva, hapokas ja lisäksi siinä maistuu tuoksun punaiset ja tummat marjat, kuten mansikka ja kirsikka. Loop Garoon alkoholipitoisuus on 13 %. Myös Loop Garoo on hyvin monipuolinen ruokaviini. Tarjoa esimerkiksi tapasten, tai muiden pienten suolaisten kanssa. Myös marjaisat jälkiruoat saavat tästä hyvin mielenkiintoisen makuparin.

Noita Wineryn viinit ovat hyvin mielenkiintoisia ja autenttisia alkuviinejä joissa maistuu kunnioitus rypäleitä kohtaan.

Viinit saatu