Viinitasting

Viinin arviointi

Ravintoloiden sulkeutuessa poikkeusolojen vuoksi, viinejä pääsee maistelemaan vain kotona. Nyt voi olla hyvä hetki tutustua kunnolla viinien maistamiseen ja samalla oppia jotain uutta viineistä. Viiniä voi toki juoda ihan vain nauttien sen mausta. Itse aloin kuitenkin noin kymmenen vuotta sitten pohtimaan, että viineistä voisi saada enemmän irti, jos maistamiseen keskittyy ja pohtii, millaisia aromeja viinistä löytyy. Näin viiniharrastuksesta voi saada enemmän irti.

Muistiinpanot

Minulla on muutamia muistikirjoja, joihin kirjoitan maistamistani viineistä. Tähän voi olla olemassa jotain sovelluksiakin. Perustiedoista on mielestäni tärkeää kirjoittaa ylös ainakin viinin nimi, vuosikerta, rypäle ja paikka. Lisäksi voit kirjoittaa ylös myös viinien alkoholi- ja sokerimäärän. Vuosikerta on tärkeää, jos haluat maistella eri vuosikertojen eroja. Jos vaikka pidät jostain tietystä viinistä, voit pitää kirjaa sen viinin eri vuosikertojen eroista. On kuitenkin hyvä huomioida, että tietyt kuuluisat viinitalot, varsinkin Champagnessa pitävät huolen siitä, että vuosikerraton vakiosamppanja maistuu joka vuosi samalta.

Esimerkki viinin arviointialustasta

Millainen on hyvä maistelulasi?

Itse suosin maistelussa tulppaanin mallista lasia. Siinä lasinpohja on pyöreä ja lasi kapenee suuaukostaan. Yleensä suosin tällaista lasia kaikkien viinien maisteluun, myös kuohuviinien ja samppanjoiden. Voit toki käyttää niitä viinilaseja joita kotoasi löytyy.

Esimerkki tulppaaninmuotoisesta maistelulasista.

Hyviä perusmaistelulaseja on saatavilla useilla viinilasien valmistajilla. Itselläni on käytössä Lehmannin Excellence- sarjan maistelulasit. On tärkeää pestä ja huuhdella lasit huolellisesti, jotta niihin ei jää pesuaine- eikä rasvajäämiä sekä kuivata lopuksi nukkaamattomalla mikrokuituliinalla.

Viinin ulkonäkö, tuoksu ja maku

Ennen maistelua on hyvä olla hetken syömättä ja juomatta mitään voimakkaan makuista ruokaa tai juomaa. Maistelun aikana on hyvä juoda välillä vettä, varsinkin jos maistelet useampaa viiniä. Suuta voi myös neutralisoida esimerkiksi palalla vaaleaa leipää.

Ihanteellisinta olisi arvioida viiniä luonnonvalossa, jotta sen värin sävyt tulevat paremmin esiin. Voit käyttää apunasi myös valkoista paperia tai pöytäpintaa. Kaada lasiin viiniä noin 6-9 cl. Kallista viiniä lasissa kohti suuaukkoa, jotta väri tulee paremmin esiin. Valkoviini voi olla väriltään hyvin vaalea, sitruunankeltainen tai esimerkiksi kullankeltainen. Punaviini taas punaisen eri sävyissä purppurasta tiilenpunaiseen tai rubiininpunaiseen. Roseeviinin sävyt voivat vaihdella vaaleanpunaisesta lohenpunaiseen. Kiinnitä huomiota myös värin kirkkauteen / sameuteen.

Kallistamalla lasia viinin väri tulee paremmin esille.

Tuoksua arvioidessa pyöritä viiniä lasissa ja nuuhkaise. Aluksi voi olla vaikeaa tunnistaa viinin aromeja, mutta harjoituksella tämänkin oppii. Voit käyttää apuna myös erilaisia kuvia marjoista, hedelmistä jne. Tuoksu voi myös muuttua ja tulla paremmin esille mikäli pitelet viinilasia hetken käsiesi välissä. Kokeile! On myös hyvä pohtia onko viinin tuoksu voimakas vai hento. Voit koettaa hahmottaa onko viinin aromit hadelmäisiä, kukkaisia, parfyymisiä, mausteisia jne.

Lopuksi maistetaan viiniä. On tärkeää ottaa hieman ilmaa huulien välistä samalla kun maistaa viiniä. Näin aromit tulevat paremmin esiin. Voit pitää viiniä hetken kielenpäällä, jotta huomioit sen rakenteen. Onko viini raskas vai kevyt? Täyteläinen? Lopuksi voit sylkeä viinin tai nielaista!

Mitä huomasit? Ensin voit arvioida viinin makeuden. Viini voi olla kuiva, kuivahko, puolikuiva, puolimakea tai makea. Viinissä voi todellisuudessa olla hyvin vähän sokeria, vaikka se maistuisi puolikuivalta. Tämä johtuu usein siitä, että erityisesti trooppiset hedelmät saavat viinin maistumaan makeammalta kuin se todellisuudessa on. Seuraavaksi voit pohtia viinin hapokkuutta. Punaviinin ollessa kyseessä voit pohtia viinin tanniineja. Tanniinit voivat tuntua karvaudelta ja suuta kuivattavilta. Toisinaan tanniinit ovat hyvin pehmeitä.

Kuohuviiniä arvioitaessa voit pohtia kuplien rakennetta. Onko kuplia paljon vai vähän? Ovatko ne pieniä vai suuria?

Värin ja tuoksun jälkeen voit pohtia viinin makua. Toistaako maku aiemmin löytämiäsi tuoksun aromeja? Lopuksi voit vielä pohtia kokonaisuutta. Usein arvioidaan viinin maun pituutta. Pitkässä maussa viini viipyilee suussa ja siitä voi nousta esiin useita erilaisia aromeja. Lyhyessä maussa maku häviää nopeasti suusta. Lopuksi: mitä mieltä olet viinistä? Muista, että ei ole oikeaa eikä väärää vastausta.

Viinitastingn on hauska ohjelmanumero illanistujaisissa. Tällä hetkellä tastingin voi järjestää ystävien kesken vaikka Skypen välityksellä. Voit maistella vain yhtä viiniä tai sitten vertailla vaikka kahta- tai kolmea viiniä. Voit valita viinit esimerkiksi rypäleen mukaan. On mielenkiintoista vertailla eri maiden samasta rypäleestä tehtyjä viinejä. Voit myös vertailla keskenään eri rypälelajikkeita. Muista, että viininmaistelu ei ole vakavaa puuhaa.