Dornfelder,  Saksa

Joulunajan viinit osa 4

Kaupallinen yhteistyö Rosa Viini ja Ruokakerho

Neljäs joulunajan viineistä tulee Saksan Pfaltzista. Pfaltz sijaitsee läntisessä Saksassa lähellä Alsacea. Passione Doppio 2018 on Alkon uutusviini.

Passione Doppio on valmistettu Dornfelder– rypäleistä. Dornfelder– rypäleestä saadaan kauniin väristä ja mehukasta viiniä. Viinissä on usein aromeina kukkaisuutta ja tummia marjoja. Kyseistä rypälettä viljellään Pfaltzin lisäksi ainakin Rheinhessenissä sekä Württenbergenissä. Saksan lisäksi Dornfelder-rypälettä viljellään myös etenkin Englannissa.

Passione Doppio 2018 on väriltään tumman rubiininpunainen. Tuoksussa tummien marjojen ja suklaan aromeja sekä kevyttä kukkaisuutta. Viini on täyteläinen ja siinä on kohtalaiset tanniinit. Alkoholia on 13 prosenttia ja sokeria 14 grammaa litrassa.

Viinin seuraksi valmistin juustoisia punajuuri-pestokeksejä. Nämä helppotekoiset keksit sopivat loistavasti vaikka joululahjavalvojaisiin. Passione Doppio sopii myös joulukinkun kanssa tarjottavaksi. Alkuperäinen ohje on Rosa Viini- ja Ruokakerhon. Reseptiin pääset tästä. Rosan sivuilta löytyy myös muita hyviä joulureseptejä tämän linkin kautta.

Juustoiset punajuuri-pestokeksit

  • 2 kpl punajuurta
  • 2 kpl valkosipulin kynttä
  • Paahdettuja pinjansiemeniä
  • 1 ruukku basilikaa
  • 1,5 dl oliiviöljyä
  • suolaa, mustapippuria
  • 50 g voimakasta juustoa (käytin parmesaania)
  • suolakeksejä

Valmista ensin pesto. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori ja kuutioi punajuuret. Laita punajuurikuutiot uunipellille leivinpaperin päälle ja kypsennä, kunnes punajuuret ovat pehmenneet.

Kuumenna pannu ja paahda pinjansiemeniä kauniin ruskeiksi. Kuori valkosipulit. Laita kulhoon punajuuret, valkosipulit, pinjansiemenet (säästä osa koristeluun), basilika, oliiviöljy ja juusto. Soseuta tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella tai laita ainekset tehosekoittimeen. Mausta suolalla ja pippurilla.

Levitä pesto keksien päälle. Koristele pinjansiemenillä ja juustoraasteella. Pesto on parhaimmillaan, kun se saa tekeytyä jääkaapissa muutamasta tunnista seuraavaan päivään.