Ranska,  Samppanja

Kuohuviinit osa 3 samppanja

Samppanja on kiistatta kuohuviinien kuninkaallinen. Sen korkeasti arvostettu asema kuohuviinien joukossa voi johtua monesta syystä. Ehkä samppanjaan liittyy vahvasti mielikuva sen arvokkuudesta. Samppanja on kalliimpaa kuin muut kuohuviinit ja samppanjaa nautitaan yleensä erityisissä tilanteissa. Mikä sitten tekee samppanjasta niin erityisen ja arvokkaan?

Samppanjan virallinen nimi on Champagne AC. Tällä nimellä saa myydä vain Champagnen alueella tuotettua viiniä. Samppanjat ovat tyyliltään hapokkaita ja niissä voi yleensä aistia monivivahteisia aromeja, sekä sitruunaa, keltaista omenaa, pähkinäisyyttä ja paahtoleipää.

Samppanjan rypäleet

Samppanjassa käytettävät rypäleet ovat pääsääntöisesti: Chardonnay, Pinot Noir ja Pinot Meunier. Näistä viljellyin on Pinot Noir. Pinot Noir ja Pinot Meunier ovat tummia rypäleitä. Champagnen viileä ilmasto ja kalkkikivinen maaperä tarjoavat otolliset kasvualustat näille rypäleille.

Samppanjan tyylit

  • Blanc de Blancs: Samppanja on valmistettu vain vaaleista (Chardonnay) rypäleistä
  • Blanc de Noirs: Samppanja on valmistettu vain tummista (Pinot Noir ja tai Pinor Meunier) rypäleistä
  • Rosé: Samppanja valmistetaan sekoittamalla perusviiniin Champagnen alueella tehtyä punaista viiniä
  • Vintage: Vuosikertasamppanja. Hyvinä vuosina voidaan valmistaa samppanja käyttäen vain sen vuoden satoa.
  • Non-Vintage: Vakiosamppanja. Samppanja on vuorikerratonta, toisin sanoen samppanjan perusviini on sekoitettu eri vuosikerroista. Näin saadaan aina tasalaatuinen lopputulos, huolimatta säävaihteluista. Tasalaatuista viiniä odotetaan varsinkin nimekkäimmiltä samppanjataloilta. Vakiosamppanjaa valmistetaan määrällisesti eniten.

Samppanjan makeusasteet

  • Brut Nature: Ei lisättyä sokeria
  • Extra- brut: Sokeria 0-6 g litrassa
  • Brut: Sokeria alle 12 g litrassa
  • Extra-dry: Sokeria 12-17 g litrassa
  • Sec: sokeria 17-32 g litrassa
  • Demi-sec: Sokeria 32-50 g litrassa
  • Doux: Sokeria yli 50g litrassa
Munkki Dom Pérignonin patsas samppanjatalo Moët & Chandonin pihalla, Epernayssa.

Samppanjan alue

Samppanjan koti on Ranskassa, Champagnen alueella. Täällä, pääalueet ovat Reims ja Epernay. Reims ja Epernay ovat suosittuja matkakohteita samppanjan ystävien keskuudessa. Champagneen pääsee kätevimmin Pariisista, joko junalla reilussa tunnissa, tai vuokraamalla auton.

Champagnen alueen historia on pitkä. Täällä viininviljelyn aloittivat roomalaiset. Samppanjan ”isänä” on pidetty munkki Dom Pérignonia (1638-1715). Dom Pérignon ei itseasiassa halunnut, että viini alkaisi muodostaa kuplia, ja yritti aluksi estää kuplien muodostumisen. Hän myös keksi, että sekoittamalla eri lajikkeita, vuosikertoja ja alueita saataisiin mielenkiintoisia ja vivahteikkaita viinejä.

Champagnen alue on hyvin rajallinen ja sen viljelyalue on melkein täyteen asti käytetty. Alueen arvokkuudesta kertoo myös se, että yksi hehtaari viljelyyn sopivaa maata, maksaa noin miljoona euroa. Rajallinen alue ja tuotanto, sekä korkea kysyntä nostavat samppanjan hintaa.

Samppanjan eri pullokokoja.

Samppanjan valmistus

Samppanja valmistetaan samalla perinteisellä menetelmällä kuin Cava. Voit lukea tästä menetelmästä täältä. Toisessa käymisen jälkeen alkaa kypsyttäminen, jonka aikana viiniin muodostuu aromeja hiivan hiljalleen hajotessa (autolyysi). Autolyysin seurauksena viiniin muodostuu paahteisia aromeja. Tosin kuin monet Cavat, samppanja ikääntyy hyvin myös pullossa.

Samppanjaa voi huoletta tarjota läpi aterian. Muista viilentää samppanja hyvin ennen tarjoilua.