Italia,  Ranska

Alku- ja biodynaamiset viinit

Alkuviineistä (toiselta nimeltään naturalviini) on puhuttu jo tovi. Itselleni nämä ovat jääneet hieman vieraiksi, mutta nyt oli sopiva hetki tutustua alkuviineihin.

Alku- eli naturalviinit eroavat tavallisista viineistä niin viljelyn kuin valmistuksenkin osalta. Alkuviinit valmistetaan mahdollisimman luonnonmukaisin menetelmin viinitilalla, jossa noudatetaan luomuviljelyä tai esimerkiksi biodynaamista viljelyä. Viinit käyvät villihiivojen avulla, ilman lisättyä hiivakantaa. Alkuviinejä ei useinkaan kirkasteta tai suodateta, siksi ne voivat olla ulkonäöltä sameita. Sulfiitteja käytetään hyvin rajoitetusti tai ei ollenkaan.

On hyvä huomioida, että alkuviineille ei ole olemassa mitään tarkkaa määritelmää tai sertifikaattijärjestelmää.

Biodynaamiset viinit

Biodynaamisuus perustuu Rudolf Steinerin (1861-1925) oppeihin. Biodynaamisuus on kokonaisvaltainen ideologia, jossa viljely on mahdollisimman luonnonmukaista ja kestävää. Biodynaamisessa viljelyssä on luomuviljelyn tavoin kemiallisten torjunta-aineiden sekä lannoitteiden käyttö kielletty. Viljelyn eri työvaiheet noudattavat biodynaamista kalenteria.

Miltä alkuviinit sitten maistuvat? Alkuviinit tuntuvat jakavan viininystävien mielipiteitä. Täytyy sanoa, että omat odotukseni eivät olleet kovin korkealla. Alkuviinien on sanottu poikkeavan niin ulkonäöltään kuin maultaan melkoisesti perinteisistä viineistä. Tutkin alkuviinien valikoimaa Alkon nettisivuilta ja huomasin, että Alkon valikoimassa on tällä hetkellä noin 70 alkuviiniä, mikä on mielestäni yllättävän paljon. Valitsin maisteltavaksi kaksi. Yhden valkoisen ja yhden punaisen.

Cocci Grifoni Merlo Pecorino Organic Natural 2018

Merlo Pecorino tulee Italiasta, Marchen alueelta. Tenuta Cocci on perheomisteinen tila, jolla on yli sadan vuoden kokemus luonnonmukaisesta viinin valmistuksesta. Tenuta Coccille on tärkeää kunnioittaa luonnon monimuotoisuutta. Etiketissä komeileva Mustarastas kuvastaa kyseisellä alueella viihtyvää lintua. Mustarastas pesii myös omassa pihapiirissäni!

Cocci Grifoni Merlo Pecorino Organic Natural 2018

Viini on valmistettu Pecorino– lajikkeesta, joka on luonteeltaan aromaattinen ja pähkinäinen. Viinin väri on vaalea, kultainen ja suhteellisen kirkas. Olisin odottanut alkuviiniltä sameaa ulkonäköä. Tuoksu tuo mieleen kesäisen niityn. Siinä on myös kivellistä hedelmää, omenaa, päärynää ja yrttejä. Maku on kuiva ja hapokas. Maussa on myös omenaa ja sitrushedelmiä, kuten klementtiiniä sekä mineraalisuutta. Tämä viini on oikein hyvä. Voit nauttia viinistä sellaisenaan tai tarjota sen kanssa esimerkiksi aasialaista ruokaa, vaaleaa liharuokaa tai kalaa. Viinissä on alkoholia 13 % ja se sisältää sulfiitteja.

Lunar Apogé Côtes du Rhône 2018

Toinen maistelemani alkuviini on itseasiassa myös biodynaaminen viini. Lunar Apogé tulee Ranskasta, Etelä-Rhônen alueelta. Täällä monet tilat ovat siirtyneet biodynaamiseen viljelyyn. Sisarukset Fabien ja Magali johtavat perhetilaa Roquemauressa. Tila on ollut aiemmin luomutila, mutta sittemmin siirtynyt biodynaamiseen viljelyyn. Lunar Apogé on sekoiteviini, kuten monet muut Etelä-Rhônen alueen viineistä. Viinissä on 50 % Grenachea, 25 % Syrahia, 10 % Cinsaultia ja 15 % Mourvèdreä. Viinissä on alkoholia 13 %.

Lunar Apogé Côtes du Rhône

Viini on väriltään keskisyvä tiilenpunainen. Runsaassa tuksussa on karhunvatukkaa, kirsikkaa, mustapippuria ja kukkaisuutta. Maku toistaa tuoksun aromeja. Viini on keskitäyteläinen ja siinä on mukavan pehmeät tanniinit ja kevyt hapokkuus. Pidin myös tästä viinistä. Tämän viinin kanssa sopii tarjottavaksi erilaiset liharuoat, pastat ja runsaat salaatit. Toimii myös varmasti näin kesän kynnyksellä griliruokien parina. Laita viini hetkeksi jääkaappiin ennen tarjoilua ja tarjoa se 18 asteisena. Myös tämä viini sisältää sulfiitteja.

Yhteenvetona voin todeta, että ainakin nämä alkuviinit ovat yllättävän hyviä ja suosittelen rohkeasti kokeilemaan myös muita alku- ja biodynaamisia viinejä.